Enigma Enigma

Alex Noyt (Oleksandr Maliuchenko)

2020-05-26 09:56:10 eye-2 4504   — comment 0

26 травня 2014 року у Донецьку був знищений російський загін Іскра (Відео 18+)

Одною з яскравих подій початку війни стало знищення спецзагону ФСБ "Іскра", який зробив спробу захоплення Донецького аеропорту і роззброєння українських підрозділів в старому терміналі.
Після серйозних втрат в результаті вогню спецназівців і української авіації загін "Іскра" і бойовики бригади "Схід" Ходаковського кинулися рятуватися втечею. Через паніку російські найманці, які втекли на "КАМАЗ", відкрили вогонь по цивільним людям на вулицях Донецька і по іншим бойовикам з "Сходу", "Цитаделі" і загону російського підполковника Ігоря Безлера.

Російський загін під виглядом найманців Іскра, сформований ФСБ згідно з концепцією гібридної агресії Генштабу РФ озброювався, фінансувався та керувався кадровими російськими офіцерами. Росіянин з позивним Північ, командир групи в загоні "Іскра" розповідав, що формування загону відбулось у Ростові, вночі вони перейшли кордон, і вже на території України їх чекав Камаз з російською зброєю. "Около 23.00 пересекли границу. В ночниках в полях вокруг движения нет. Режим радиомолчания, светомаскировка, лишних оборотов на двигатель во избежание шума не даём. Проходим несколько километров. Встали в посадке, заглушились. Спешиваю людей, бегу в голову колонны. Оказывается, встали у КАМАЗа, набитого ящиками. Ясно — "железо". Уже понимаю, что дополнительных команд не дождусь, веду группу к КАМАЗу с железом, приступаем к разгрузке...есть РПО-А, РПГ-22, МРО, причём навалом." 

Зведеному загону з росіян та кадирівців було поставлене завдання захопити та втримати Донецький аеропорт для того, що росіяни змогли повітрям доставляти підкріплення та озброєння. Але кіровоградський спецназ за допомогою авіації змусив окупантів тікати  втрачаючи людей та зброю. Одночасно з тим, навколо ДАПу стягувалось кільце оточення з сил окупантів та колаборантів. Саме з ними стикнулись росіяни, що тікали з ДАПу. За свідченнями окупантів та колаборантів російська "Іскра" та "Схід" Ходаковського де були і росіяни і колаборанти, почали стріляти один по одному та по мирним дончанам, що були в той час на вулиці. Свідчення бойовика-очевидця: 

Героїчні хлопці були на "Камаз": над кабіною кулемет, з бортів на три сторони щільний вогонь з усіх наявних у них стовбурів. Раптом зліва жіночий крик, повертаю голову і бачу молоду перелякану дівчину, на яку впав Балу і прикрив її собою.

Та кричить, плаче, нічого зрозуміти не може. Берізка і Іскандер були на самому мосту, проводжали цивільних жінок у віці, і тут почалося ... Бабусь повалили на асфальт і почали відстрілюватися (сам бойовик визнає, що російські диверсанти "Іскри" стріляли у цивільних людям.) Під деревом лежав труп цивільного з Вепром, якого вбили в потилицю люди Ската, коли стріляли в нашу сторону (дідусь пішов постріляти по злим "украм", але його застрелили свої ж бандити - а потім напевно записали його в жертви ВСУ) "

Загін "Іскра" втратив близько 50 знищених бойовиків, були втрати і в інших підрозділах. За власними оцінками бойовиків, у той перший бій за Донецький аеропорт вони втратили до 100 найманців.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma