Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-10-04 07:36:06 eye-2 3261   — comment 0

А серце ногу волочить

Дейкують, колишні переконання не можна видалити, як меніск колінного суглоба, Мовляв, старі переконання завжди залишаються з людиною, проте, утверджуючись, нові дозволяють мислити, почуватися й діяти інакше. Наприклад, шкутильгати краще, швидше, красивіше. Як ото, знаєте, в поета: «Я іду, а серце ногу волочить…»

Хай там як, але протягом багатьох років авторка цієї книжки – професорка психології у Стенфордському університеті - досліджувала силу людських переконань і їхній вплив на наше життя. Намагаючись з’ясувати, чи є талант запорукою успіху, завдяки чому ми досягаємо бажаного і який рецепт розв’язання будь-яких проблем, вона зробила революційне відкриття.

Тож у своєму дослідженні "Mindset" Керол Двек відкриває простий, але досить потужний феномен, завдяки якому людям удається реалізувати власний потенціял. Отже, про що мова? Всього лише про те, що успішність у навчанні й роботі, бізнесі та спорті, мистецький хист і взагалі кожна сфера людського життя можуть змінюватися залежно від того, що саме ми думаємо про власні можливості й таланти. Тобто наші вміння не є сталими, і лише старанність та наполеглива праця здатні призвести до реальних досягнень. Утім, хіба лише вони?

"Опановуючи новий спосіб мислення, ми відкриваємо для себе цілий світ, - нагадує авторка. - В одному світі - світі фіксованих якостей і здібностей - успішна людина має доводити, що вона розумна чи талановита. На першому місці - самоствердження. В іншому світі - світі, де все можна змінити, - треба просто вчитися. На першому місці – саморозвиток".

У будь-якому разі, книжка буде корисна тим, хто не вірить у власні можливості й не бажає мислити гнучко: реальні історії та практичні рекомендації, які ґрунтуються на багаторічних дослідженнях, стануть потужним поштовхом до змін. Поради авторки допоможуть усвідомити, що навіть одне переконання задає тон майже всьому життю, а його зміна здатна відіграти визначальну роль у досягненні мети.

"Навіть коли ви змінюєтеся, - нагадують нам, - колишні переконання не можна видалити, як меніск колінного суглоба, і перейти на нові. Насправді й нові, і старі переконання завжди залишаються з людиною, проте, утверджуючись, нові дозволяють мислити, почуватися й діяти інакше".

 

Керол Двек. Mindset. Змініть спосіб мислення і розкрийте свій потенціал. – К.: Наш Формат, 2024

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma