Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2021-06-12 06:47:03 eye-2 3945   — comment 0

Альфред і Борух

Ця неймовірна історія про те, як філософ із ХVII століття та нацистський фанатик із ХХ століття раптом простягли один одному руки. ЇЇ автор - жива легенда психоаналізу, засновник школи екзистенціальної психології, доктор медичних наук і професор Стенфордського університету, який створив новий жанр навчальної оповіді.

Цього разу нас чекає надзвичайно цікаве дослідження про те, як «проблема Спінози» могла обернутися катастрофою, здатною зронити зерно сумніву, яке знищить бутафорські «арійські» постуляти. Протягом своїх пошуків зразковий німець і один з головних ідеологів німецького нацизму Альфред Розенберґ навіть не помітив, як, захопившись геніальністю єврейського філософа Боруха Спинози, опинився на межі внутрішньої кризи.

То що ж переможе, сліпа ненависть чи просвітлена мудрість? Історія вже дала відповідь, але деякі нерозкриті таємниці,здається, залишилися.

«Офіцер служби Розенберґа грабує, опечатує та експропріює крихітний музейчик, уважаючи, що тамтеш­ня бібліотека може допомогти нацистам у розв’язанні «проблеми Спінози», - починає автор свою історію. - І що ж то в них була за проблема така? А раптом цей нацист, Альфред Розенберґ, теж — по-своєму та з власних причин — шукав підхід до Спінози? Я ввійшов до музею з одною загадкою, а вийшов звідти з двома».

 

Ірвін Ялом. Проблема Спінози. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2021

 

Фото: Ексмо

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma