Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-04-07 11:00:21 eye-2 4240   — comment 0

Аромат (не)щастя

Усе це, звісно, не про те, що саме так має бути, і розлучення, про яке наразі мова, ніхто ні в кого не вимагає. Хоч і одружитися сьогодні, як відомо, можна в "Дії", і розлучитися - так само онлайн. Можливо, "Аромат щастя найсильніший під час дощу" Віржіні Ґрімальді. – якраз про те, щоб поновити "відчуття присутності", яке Тарас Прохасько свого часу в своїй повісті геніально змінив на опис стану, який буває "від чуття при сутності".

Хай там як, але для того, щоб світ головної героїні цієї книжки перевернувся з ніг на голову, знадобилося лише три слова: "Я хочу розлучення". За сюжетом, приїхавши зі своїм чотирилітнім сином до будинку батьків, вона, розбита і пригнічена, дозволяє спливати дням, що схожі один на одного, поки її поглинає біль і роз’їдають марні сподівання. Аж врешті вирішує взяти життя у свої руки: якщо почуття чоловіка згасли, варто нагадати йому про те, які вони були щасливі разом. Тож Полін писатиме йому листи, щоб відновити всю їхню історію, веселу і щемку.

"Перевіряю телефон сімдесят другий раз, - згадує вона, як усе починалося. - Зв'язок є, повідомлень нема. Він має бути вже близько. Він завжди спізнюється щонайменше на годину. Минулого року він прийшов о 21:00 замість 19:30. Навіть якщо сказати йому, що зустріч раніше, аніж насправді заплановано, він усе одно виправдає свою репутацію. Я - цілковита протилежність. Часто приходжу перша. Завжди прораховую всі можливі затримки, щоб ніщо не заскочило мене зненацька. Коли знаю, що змушую чекати на себе, це доводить мене мало не до панічної атаки. Ми доповнюємо одне одного: я скрізь поспішаю, а він запізнюється, і коли ми вирушаємо кудись разом, то встигаємо саме вчасно… Офіціант якось дивно витріщається на мене. Я вже хочу запитати, чи не ростуть у мене з голови краб’ячі клешні, аж тут розумію, що його бентежить: до мого обличчя вже годину як приросла дурнувата посмішка. Той, на кого я чекаю, усе ніяк не прийде, але в мене просвітлений вигляд".

І хоч далі все вкривається темрявою, все одно варто чекати на проблиск надії.

 

Віржіні Ґрімальді Аромат щастя найсильніший під час дощу. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2024

 

Фото: Pamela Wilson

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma