Enigma Enigma

Лисняк Ирина

2018-11-23 12:02:05 eye-2 5073   — comment 0

Артем Ситник не зізнається. Прокуратура все ж зареєструвала кримінальне провадження

Не так давно була опублікована інформація про те, як пан голова Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник перерахував частину коштів від продажу земельної ділянки до бюджету Російської Федерації.

Якщо коротко, то в 2015 році Ганна Ситник, дружина Артема Ситника, дала оголошення на сайті про продаж земельної ділянки площею 0,0416 га, розташованої за адресою: м. Севастополь, Нахімовський район, садівниче товариство «Міраж», №Б-35. Цю ділянку Ганна Ситник придбала 12 серпня 2013 року за 94 300 грн (договір купівлі-продажу №1-525, зареєстрований 5-ю Севастопольською державною нотаріальною конторою). 28 лютого 2015 року пані Ситник дає доручення на право відчуження майна громадянці РФ Небивайловій О.А.  (паспорт 4614469910, виданий Федеральною міграційною службою 7 травня 2014 року). Того ж дня Артем Ситник, який, якщо вірити офіційному сайту НАБУ, ще в січні 2015 року, в зв’язку з відсутністю істотних позитивних зрушень у сфері боротьби з корупцією прийняв рішення взяти участь в конкурсі на зайняття посади Директора антикорупційного бюро України, дав своїй дружині згоду на відчуження зазначеної ділянки.

1 серпня 2017 року реєстраційними органами окупаційної влади РФ  в м. Севастополь зареєстровано право власності Ситник Ганни Миколаївни на земельну ділянку площею 0,0416 га, розташовану за адресою: м. Севастополь, Нахімовський район, садівниче товариство «Міраж», №Б-35. Того ж дня Небивайлова О.А., діючи від імені Ситник Г.М., на тимчасово окупованій території міста Севастополь здійснює продаж цієї ділянки громадянину РФ Пилову А.В.  (паспорт 4514662140, виданий Федеральною міграційною службою 19 квітня 2014 року) за 900 000 російських рублів (~$ 14 984,2 за курсом Центробанку РФ станом на 01.08.2017), з яких 6 600 російських рублів сплачено до російського бюджету у вигляді мита. Завіряє договір купівлі-продажу севастопольський нотаріус Руденко Е.О.

Пан Ситник мав вказати цей продаж у своїй декларації. Небайдужі громадяни та активісти одразу після появи такої компрометуючої інформації подали запит до голови Національного антикорупційного бюро України – чи відповідає опублікована інформації дійсності?

Та замість того, аби розібратися у ситуації, перевірити всі факти та надати вичерпну інформацію з усіма аргументами і поясненнями, Бюро просто відписалось – «інформація є викривленою та не відповідає дійсності. По суті, Артем Ситник вирішив скористатися своїм службовим положенням, аби суспільство так і залишилось без відповідей про ого оборудки.


Однак, якщо НАБУ закриває очі на злочини свого керівництва, то інші правоохоронні органи цього зробити не можуть. Як передає Censor.net сьогодні Спеціалізована антикорупційна прокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом можливого недостовірного декларування директором НАБУ Артемом Ситником.  Про це повідомив перший заступник керівника САП Максим Грищук. "13 листопада були внесені дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом можливого незаконного декларування Артема Ситника і визначена підслідність за Національною поліцією", - сказав він. Кримінальна справа була зареєстрована за заявою нардепа від "Народного фронту" Максима Полякова.

Питань у цій справі лишається все менше. Чи буде Артем Ситник брехати аж до самого суду? Чи вистачить у нього совісті та честі показати приклад справжньої європейської політики та залишити посаду голови НАБУ у зв’язку з цими грубими порушеннями законодавства. Чи напише «явку з повинною», адже, як зазначає на своїй сторінці у Fb Голова ГО «Національна безпекова платформа» Олег Бончинський: відносно директора НАБУ також можливе відкриття кримінального провадження за ст. 111 Кримінального кодексу України - «Державна зрада»​.

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma