Enigma Enigma

Одесит

2019-08-05 12:49:39 eye-2 99   — comment 1

Асоціація болгар України присвоює кошти європейських грантових проектів

На півдні України, у т.зв. «Бессарабії» проживає найбільша у світі болгарська діаспора, яка налічує більше 180 тис. болгар. Для захисту своїх прав вони об’єднуються у громадські структури. Найбільша - «Асоціація болгар України», лідером якої є Народний депутат України Кіссе Антон Іванович.
Незважаючи на проблеми газифікації болгарських сіл, відсутності водопостачання, до недавнього часу дуже неякісного стану дорожнього полотна, керівництво Асоціації болгар України живе на широку ногу, по декілька разів на рік відпочивають на хороших курортах, їздять на нових елітних авто.
Тож звідки кошти на шикарне життя, коли в соплемінників немає чистої води? Є така фраза «закордон нам допоможу». Не виняток і наш випадок.
19 лютого цього року Виконавче агентство програми Європейського Парламенту «Ерасмус Плюс» (офіс розташований у м.Брюсель) у рамках проекту по договору CONTRACT n 2018 – 2463_019 602120 CBY – EP – CSF виділило організації «Одеське болгарське товариство» (ОКПО 01040600, р/р № 26004018137701 в АТ «АЛЬФА-БАНК», МФО 300346, м.ОДЕСА, провулок ВІЦЕ-АДМІРАЛА ЖУКОВА, буд.9) 116 тис. євро грантової допомоги.
Справа в тому, що ГО «Одеське болгарське товариство» є структурою, створеною тією ж «Асоціацією болгар України» у 2018 році. Засновниками є все ті ж люди.
Заразу кидається в очі те, що згаданий проект Європейського Союзу спрямований на допомогу особам з обмеженою рухливістю (інвалідів), проте це не заважає взяти участь в його реалізації структурі, функцією якої є захист етнічних, мовних, культурних прав болгарської національної меншини.  
Так ось, керівництво Асоціації болгар вирішило підзаробити і придумали схему як це легко зробити.
Ключову роль у цій схемі відіграє віце-президент Асоціації болгар України Світлана Драгнєва та керівник Одеського болгарського товариства Борис Спасов.
Схема проста: прозвітувати перед європейськими партнерами про те, що громадським товариством проводились заходи у рамках проекту, проте в дійсності їх не проводити і привласнити кошти на проведення. Керівники такого рівня добре знають, що сфальшивити документи не так вже й важко, та й проконтролювати реальність проведення заходів практично неможливо.
Для вказаної схеми члени болгарського товариства скористалися допомогою посередників. Одним із них була Галаган (дівоче прізвище Манзюк) Вікторія Іванівна, директор одеської туристичної компанії "Булгар Тур". Вікторія на прохання керівництва Асоціації скористалася можливостями свого батька Мандзюка Івана Миколайовича, який є директором компанії «ГІЛЕЯ Інвест» для того щоб сфальшувати печатання брошур, про які в подальшому керівництво Асоціації звітувало до ЄС. Проте насправді ніхто брошур не печатав. Так, просто домовились, що Драгнєва зі Спасовим дають Манзюку 2500 євро, а той повертає 1750 євро і надає звітні документи.  
Ще одним фігурантом в цій структурі є Станіслав Побірський, співробітник одеських товариств «В.Т.Р. ІТАЛІЯ» та «СТАВР». Він домовився з особами що надають послуги по оренді приміщень про надання ними конференц-залів нібито для проведення в м.Київ (12 березня ц.р.) та м.Одеса (7 і 11 березня) семінарів у рамках реалізації гранту «Ерасмус плюс». Наприкінці березня ц.р. вказаним особам з Одеського болгарського товариства були виділені суми 14 і 29 тис. грн. відповідно. При цьому, конференції та семінари реально не проводилися, приміщення в дійсності не виділялися. За фінансові махінації Одесити та Кияни отримали 20 % від виділених сум.
Стверджувати про те, що до цієї схеми привласнення коштів причетний сам Антон Кіссе поки немає підстав. Проте є інформація, що факт отримання «Асоціацією болгар України» європейських коштів є результатом домовленостей саме президента структури, який має зв’язки в Болгарії та Європарламенті.
Це лише один з багатьох прикладів, як замість того щоб допомагати оточуючим, за рахунок допомоги від європейських партнерів наживаються окремі особи. Печалю додає той факт, що кошти ЄС були спрямовані на благу справу – вирішення проблем людей з інвалідністю, однак дісталися відвертим злочинцям.

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma