Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-09-20 08:01:45 eye-2 756   — comment 0

Бенкет ідей, або Економіка на тарілці

Як щодо бенкету сміливих ідей? Та ще й легких для засвоєння, га? Якщо згодні скуштувати, то вам точно сюди. Тобто у розмову про… Коротше, автор цієї книжки недаремно від самого початку заводить мову про те, як десятиліттями у світовій економіці домінувала єдина філософія вільного ринку, і це було прісно і шкідливо, як британська їжа 1980-х років, коли він вперше приїхав з Південної Кореї до Великої Британії.

"Справжньою емоційною травмою була їжа, - згадує він. - Ще в Кореї мене попереджали (у книжках, адже мало хто з корейців насправді там бував), що британська кухня не найкраща. Але я навіть не уявляв собі, наскільки все погано. Добре, я розкопав кілька страв у Кембриджі, які мені сподобалися, - пиріг із м'ясом і нирками, смажена риба з картоплею фрі, корнуольські пиріжки. Але переважно їжа була, м'яко кажучи, жахлива. М'ясо подавали пересмаженим і недоприправленим. Його було неможливо їсти без соусу, який часом міг бути як дуже гарним, так і просто нестерпним. Моєю найефективнішою зброєю в боротьбі з британськими обідами стала англійська гірчиця, у яку я закохався".

Тож, як і вживання страв різноманітних кухонь світу сприяє цікавішому і збалянсованішому харчуванню, так і ми – слідом за автором "Економіки на тарілці" Ха-Джун Чанґом маємо прислухатись до різноманітних економічних перспектив. Тим паче, що економічне мислення - про глобалізацію, зміну клімату, імміграцію, жорстку економію, автоматизацію та багато іншого  подані у цій книжці у найзручнішій формі. Так, її автор робить складні економічні ідеї привабливішими, поєднуючи їх із історіями про їжу з усього світу. Він використовує історію знайомих харчових продуктів - звідки вони походять, як їх готують і споживають, що вони означають для різних культур - щоб дослідити економічну теорію. Для автора шоколяд - це залежність на все життя, але більш захопливим є те, що він пропонує розуміння постіндустріальної економіки знань; і хоча бамія робить південний гумбо неймовірно м’яким, вона також свідчить про заплутані відносини капіталізму зі свободою та несвободою.

Таким чином, пояснюючи все, починаючи від прихованих витрат на догляд і закінчуючи оманливою мовою вільного ринку, коли він готує такі страви, як тости з анчоусами та яйцями, Gambas al Ajillo та корейський доторі мук, автор цієї захопливої книжки пропонує легкий для засвоєння бенкет сміливих ідей.

 

Ха-Джун Чанґ. Економіка на тарілці. Пояснення складних процесів на звичайних продуктах. – К.: Наш Формат, 2024

 

Ілюстрація: Павло Брозголь

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma