Enigma Enigma

Тарас Процев’ят

2024-05-09 20:10:56 eye-2 3521   — comment 0

БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ «МЕНЕДЖЕРІВ» ЗЕ. РОЗРАХУНОК ЧИ САБОТАЖ?

 

The Guardian повідомила 8 травня цього року, що ЄС досяг угоди про використання для України прибутків від заморожених активів Росії.

 

На зустрічі високопоставлених дипломатів ЄС у середу було узгоджено компроміс щодо використання непередбачуваного прибутку в розмірі 4,4 мільярда євро для допомоги Україні, згладжуючи контраверсію щодо витрат на оподаткування та управління коштами рф в Бельгії, країні, де зберігається більшість заморожених активів.

 

Euroclear, клірингова палата в Брюсселі, володіє 191 мільярдом євро з 260 мільярдів активів московитського центрального банку, які були заблоковані західними урядами у відповідь на вторгнення Росії в Україну в 2022 році. У лютому клірингова палата повідомила про 4,4 млрд євро відсотків за російськими фондами і прогнозувала, що бельгійський уряд отримає 1,085 млрд євро податків. Остаточну суму для України мають затвердити в липні.

 

ЄС ніби то через відсутність відповідних норм у міжнародному праві, вирішив, що може передати лише прибуток від заблокованих активів для використання Україною, після того, як дійшов висновку, що Москва не має законного права на цей дохід від знерухомлених коштів рф.

 

Бельгійська держава вже надає допомогу на закупівлю зброї для України. Але країни ЄС справедливо вважають, що прибуток від адміністрування москвитських активів має бути додатковим, а не замість запланованої допомоги Бельгії для України. Один із дипломатів ЄС назвав прибуток "податком на непередбачені доходи для Бельгії" і ствердив: "Це трохи несправедливо, тому що ніхто інший не має російських грошей, щоб оплатити свою допомогу Україні".

 

"Посли ЄС домовилися в принципі про заходи щодо надзвичайних доходів, пов'язаних із заблокованими активами росії", - йдеться у твіттері головуючої Бельгії в ЄС. – Гроші підуть на підтримку відновлення та військової оборони #Ukraine в умовах російської агресії».

 

Вітаючи угоду, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн написала у Twitter: «Не може бути сильнішого символу та кращого застосування для цих грошей, ніж зробити Україну та всю Європу безпечнішим місцем для життя».

 

Отже, країни-члени ЄС вирішили, що 90% прибутку піде на зброю для України, а решта 10% на нелетальну допомогу. Такий розподіл використання прибутків покликаний подолати розкол серед країн-членів Унії та заспокоїти держави, які налякані витратами на зброю, включаючи Ірландію, Австрію та Угорщину. Цих «переляканих» хочеться запитати: допоки у них піджилки трястимуться перед кремліською бандою. До моменту окупації?

 

Умисно для них хочеться нагадати бувальщину: пуйло і «пєрвая, а нє вторая вооружонная банда в міре» збиралася захопити Київ впродовж 3 днів, 20   Варшаву, а через 40 діб Берлін. На Берлін і ФРН зрозуміло московитська орда рухалася б через Відень, на південь Європи через Будапешт, ну далі й до Ірландії руснявій сухопутці та «сєвєрному флоту вмф рассєі» рукою подати.

 

Ми засмучені, що не всі 260 мільярдів євро активів московитського центрального банку конфіскуються та не йдуть у визначеній пропорції 90\10 для України через  побоювання ЄС юридичних наслідків конфіскації всього кешу російських активів та судів за позовами москви. Якщо б Україна отримала додатково озброєння на 234 мільярди євро, то розгром московської «мільйонної» банди був би лише справою часу.

 

Але є й позитив у цьому рішенні. Угода ЄС відкриває двері для ширшої дискусії в G7 щодо використання заморожених мільярдних активів рф. Але багато європейських країн, включаючи Німеччину та Францію, побоюються плану США взяти під контроль московитські суверенні активи ніби то через порушення міжнародного права.

 

Однак не спішимо звинувачувати Європу через її «страхи». А можливо винні не «страхи» країн ЄС, а бездіяльність української влади?

 

А запитаймо себе, що наші найвеличніші – в минулому Володимир, ну а тепер Андрій згідно з The Times та ще трійка-четвірка ефективних менеджерів зробили, щоб юридично обгрунтувати, переконати європейські уряди, що конфіскація всіх заморожених мільярдних активів рф є актом справедливості. Адже основним завданням міжнародної юстиції є встановлення справедливого світопорядку. І якщо право, в т. ч. міжнародне є не справедливим  –  через це нікчемними.

 

Одночасно, міжнародне право не заскорузлий юридичний інструмент. Воно повинно постійно розвиватися, вдосконалюватися. Тому важливо було більшості «слуг» в парламенті, нинішнім «ефективним менеджерам» створити робочу групу з українських та іноземних юристів міжнародників, фахових досвідчених дипломатів, фінансистів та інших потрібних фахівців для того, щоб обгрунтувати законність конфіскації ерефівських активів, запропонувати відповідні зміни і доповнення до міжнародно-правових документів. Якщо відсутні достатні міжнародно правові підстави для конфіскації, напрацювати відповідні судові позови проти москви, щоб ерефівці не мали часу голову підняти, відбиваючись по судах Європи і Америки через нанесені Україні шкоду і збитки на більш ніж трильйон доларів.

 

Хоча найбільш зацікавленими в конфіскацї мали б бути Президент з компанією «ефективних менеджерів», шлях в політико-правовому вирішенні проблеми торують США. Великого вартий проголосований Палатою представників Конгресу США законопроєкт «21st Century Peace through Strength Act», який передбачає можливість конфіскації на користь України суверенних активів рф та розширення антиросійських санкцій. Проект схвалили голосами 360 конгресменів, навпроти 58. Один із всесвітньовідомих і авторитетних юристів США на майже 90-та сторінках підготував обгрунтування законності конфіскації з точки зору міжнародного права. А де ж результати роботи «ефективних менеджерів». Може використають хоча б те, що інші вже зробили за них.

 

Може наша бравурна «компанія менеджерів» підготувала обгрунтовані звернення щодо повної конфіскації в керівні органи ЄС: Європейський парламент, Європейську раду, Раду Європейського Союзу, Європейську комісію, Європейський центральний банк та Європейський суд аудиторів? А раптом вони надіслали за підписом Зеленського аналогічні обгрунтовані відозви в керівні органи усіх 32-х країн –  членів ЄС? А куди вивітрився вступ до НАТО з 10 пунктів Зеленського, які потрібно виконати для повного демонтажу російської агресії. Адже вступ до НАТО передбачений Конституцією України та є єдино можливою гарантією безпеки та унеможливлення повторення агресії після нашої перемоги.

 

Але на жаль дії «команди менеджерів» концентруються в першу чергу на боротьбі з рейтингом Залужного та на його дискредитації, помсті та ув’язненні полковника ГУР Червінського за викриття вини найвеличніших в зриві спецоперації проти вагнерівців, на обмеженні свободи слова, затикання рота опозиції, на саботажі переводу економіки на воєнні рейки, формування мобілізаційних планів підприємств,  мобілізаційних планів поповнення вояками підрозділів, розвитку власного виробництва озброєння та боєприпасів тощо. Зате форсовано вибудовуються «ця солодка, солодка, солодка» узурпації влади. «Менеджерам» пора зрозуміти, що в Україні навіть в час війни це неможливо.

 

Бездіяльність Президента та його « ефективних менеджерів» під керівництвом найвпливовішого в Україні Андрія Єрмака згідно з версією The Times, більшості «слуг» в компанії з колишніми регіоналами в Верховній раді України,  картонного Уряду щодо конфіскації 260 мільярдів євро активів московитського центрального банку,  заблокованих в Європі – умисел чи поцимбалізм. А може прагматичний розрахунок, бо з європейської калитки багато не умикнеш. Це вам не дороги і дрони.

 

Тарас Процев’ят

Народний депутат України 2-го скликання,

Кандидат історичних наук

 

 Київ-Львів,

9 травня 2024 року

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma