Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-09-05 05:32:06 eye-2 4215   — comment 0

Біблон для Філа

Перед нами доволі дивна (і дивовижна) річ - трактат про любов до книг одного з найбільш освічених людей доби Середньовіччя, уперше перекладений українською мовою.

Загалом у книжці великого книголюба Ричарда де Барі "Філобіблон", де переплітаються біблійні настанови, антична мудрість й середньовічні вчення, нам пояснюють важливість і необхідність любові та поваги до слова, і ці аргументи не втрачають сили переконання і сьогодні. "Те, що книги - цінне надбання, спостерігаємо й сьогодні: - нагадує передмова до книжки, - попри величезний діапазон електронних джерел, друкована книжка залишається чимось особливим, адже емоції від гортання електронних сторінок аж ніяк не дорівняються до відчуттів та емоцій, які переживаємо, гортаючи сторінки паперові".

Тож унікальний стиль цього твору овіює читача духом Середньовіччя, втаємничуючи в начала такої звичної для нас книги, розкриває особливу насолоду від книг, культуру книгокористування, основи бібліотечної справи тощо. "Перед нами - перша праця в європейській літературі, присвячена любові до книги, - нагадує передмова, - праця, яка започаткувала неперервну традицію. Автор Ричард де Онгервіль, який набув прізвисько де Барі від назви містечка, що у графстві Суффолк в Англії, народився 1287 року в сімї аристократів. Як годиться, здобув ґрунтовну освіту в Оксфордському університеті. Відтак на талановитого: студента звернув увагу король Едвард ІІ (1307-1327), залучивши його до виховання наступника престолу". Варто додати, що саме видання - завдяки своєму змісту, оформленню й поліграфічному виконанню - буде особливо цікавою не лише для бібліофілів, дослідників книжкової справи, філософів і колекціонерів, але й для усіх книголюбів.

 

Ричард де Барі. Філобіблон: трактат Ричарда де Барі про любов до книг. – Л.: Апріорі, 2024

 

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma