Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-07-05 17:11:13 eye-2 4223   — comment 0

Біля холодильника

…Іноді направду дивуєшся, а що ж такого "українського" їли наші предки? Невже це картопля, гречка чи огірки? Навряд чи, якщо вже до правди.

Що вже казати про різноманітні небачені речі, про які мова у дослідженні Олексія Коваленка "Звичайна екзотика. Історія рослин, які ми їмо". Хоч іноді їх так само вважають "українськими", бо це, мовляв, наближає нас до Европи, з якої вони завезені. Насправді, як переконує автор, абсолютна більшість рослин, які оточують нас на городах і в садках, - це чужинці, до яких ми звикли, яких полюбили та вважаємо своїми. Така сама ситуація коїться і в наших холодильниках.

"Екзотика - дуже суб’єктивна штука, - нагадує автор. - Одного разу мені довелося побувати на території з модним ландшафтним озелененням, яка гордо іменувалася "Українське село". Це була вкрай цікава композиція, особливо примітна тим, що в ній не було використано жодної рослини з природної флори України. Звісно, під ногами зростали спориш і тонконіг, але вони явно вписалися в цей ландшафт самостійно. Тин тут обвивали пагони кручених паничів пурпурових, які причвалали до нас із Центральної Америки, рідку гомеопатичну тінь створювали деревцята північноамериканського оцтового дерева, біля хати-мазанки зростали квітки з поетичною назвою рожа рожева. а на квітниках бундючилися чорнобривці розлогі, які в нас нагадують про затишок батьківської хати, а в Мексиці відомі під назвою "квітка смерті" й використовуються в ритуалах Дня мертвих. Не приховуватиму: разом усі ці рослини-зайди формували образ українського села, але, як і на зображеннях, що згенерувала нейромережа, тут краще не розглядати деталі, бо бульки магії луснуть".

З цього приводу, до речі, згадується одним-одна «Рецепта» з «Поsтебні» автора сих рядків:

 

наша фауна – каїн і абель

ну трапляється ще кажан

решта ж оси сови і жаби

хвильових немає

а жаль

 

чайових у нас теж не густо

наша фльора вся на столі:

огірки і кисла капуста

ну які вже тут чайові

 

сон-трава і євшан-отрута

матіола за клунею ось

дуже добра

вставляє круто

хоч самому не довелось

 

ми з ботанік і біолоґій

спорудили насправді рай

хочеш їдь із цього барлогу

хочеш їж і далі вмирай

 

Хай там як, але саме у такий спосіб нова книжка відомого ботаніка знайомить нас зі світом через фрукти та овочі: від анісу, інжиру й дині до базиліку, ківі та лічі, від Середземноморʼя й Китаю до Австралії, Аргентини та Канади.

 

Олексій Коваленко. Звичайна екзотика. Історія рослин, які ми їмо. – К.: Віхола, 2024

 

Фото: Кадр з фільму «9 ½ тижнів»

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma