Enigma Enigma

Alex Tkach

2020-02-21 02:26:26 eye-2 451   — comment 2

Битва за міст. Глава 2

Передмова. Глава 1. Як запобігти падінню моста, тобто галереї

Глава 2. Що особливого в тій галереї

Глава 3. Як все відбулося

Глава 4. Аварія та як все скінчилося. Епілог


Глава 2. Що особливого в тій галереї 

Була друга половина дня, коли ми забили дерев'яні стояки замість опорних розкосів, що втратили стійкість. Падіння галереї було зупинено, і це дозволило нам якийсь час відносно безпечно в ній працювати. Задоволені своєю роботою шахтарі скоро пішли додому, завтра вранці вони повернуться, і я мав сказати їм, що робити далі. Що робити далі? Я й сам цього не знав, і спокусливо було на день два направити їх на іншу роботу й повернути на галерею після того, як я щось придумаю. Але шахтарі були не в захваті від такої ідеї, та і я теж розумів, що через день два можуть прислати якихось інших. Мені це було теж ні до чого. Отже, я вирішив залишити все як є. 

Перш ніж продовжувати свою розповідь, я ще раз наведу для вас рисунок 1 із першої глави, бо навряд чи хто переходитиме  за посиланням, щоб поглянути на нього в попередньому розділі. Між тим, для стислості й наочності подальшої розповіді мені зручно буде, називаючи елементи галереї, просто посилатися на їх номери, що на рисунку 1. А на рисунку 2, який тут наводиться вперше,  я показую схему (механізм) ремонту аварійного прогону, яку я врешті-решт придумав. Елементи цієї схеми я почав нумерувати з 10-и. Таким чином всі елементи з номерами від 1-го до 9-го – це елементи галереї, що існують. Ви знайдете їх як на рисунку 1, так і на рисунку 2. Назви їх збережені такими ж, як і в першій главі. Що ж стосується нових елементів, які належать до схеми ремонту, то вони всі зображені тільки на рисунку 2 під номерами від 10-и до 13-и. 
Кому цікаво, можете дослідити рисунки й описання до них, а кому ні – то й ні.

   Рисунок 1.  Схема фасадної ферми галереї
                         (копія з глави 1)
             
Нижній пояс ферми;
              
2 Верхній пояс ферми;
              
3 Розкіс ферми (елемент її ґратки);
              
4 Стояк ферми (елемент її ґратки);
              
5 Балка перекриття (підлоги);
              
6 Балка покриття;
              
7 Опорний розкіс, що втратив стійкість;
              
8 Сталева опора галереї;
              
9 Фрагмент стіни перевантажувальної породної башти

Та перейдімо до справи. У шахтному гуртожитку, де мені дали окрему кімнату, мене чекали вечір та безсонна ніч. Швидкома перекусивши тим, що у мене було з собою, я почав перебирати всі відомі варіанти ремонту галерей і скоро дійшов висновку, що в даній ситуації лише вантова конструкція може бути порятунком. Та от біда! Будь-який з відомих способів був занадто трудомісткий і затратний – взагалі був поза межами можливостей шахти. Отже, треба було вигадати досі невідомий, але прийнятний спосіб. Як завжди в такі моменти, я почав пригадувати особливість саме цієї галереї та саме того її прогону, який потребував негайного порятунку. І скоро пригадалося мені, що корозія зруйнувала лише нижню частину 1 фасадних ферм, а вище рівня підлоги їх елементи були в цілком пристойному стані. Чим це могло придатися? Ага!  Великі повздовжні (вздовж поясів 2) реакції вант 11 (тобто сил, що вони передають на свої опори 12) можна передати на верхні пояси 2 ферм. Як це зробити? Врешті-решт я зупинився на конструкції, принципова схема якої зображена на рисунку 2. Балки підлоги 5 кріпляться до підвісок регульованої довжини 10. Підвіски 10 кріпляться до вант 11. Ванти 11 кріпляться до оголовків додаткових стояків 12. Стояки 12 нижніми кінцями опираються: один на стіну перевантажувальної породної башти 9, другий – на опору галереї 8. Верхні кінці стояків 12 опираються в напрямку верхніх поясів 2 фасадних ферм на балки 13, які у свою чергу кріпляться своїми кінцями до верхніх поясів 2.

Як мав працювати цей механізм? Укорочуючи підвіски 10, підтягуємо балки підлоги 5 у напрямку перпендикулярному поясам 1, 2 фасадних ферм. У свою чергу балки підлоги 5 своїми кінцями штовхають стояки 4 разом з вузлами з'єднання елементів фасадних ферми, що розташовані на кінцях цих стояків. Якщо прогін галереї, як в нашому випадку, був деформований, це змусить його вирівнюватися. Водночас скорочення підвісок 10 призводить до натягу вант 11. Реакції від вант 11 в точках кріплення до стояків 12 передаються як дві складові: вздовж стояків 12 і поперек їм на балки 13, а з балок 13 на верхні пояси ферм 2.
Зменшуючи довжину підвісок 10 можна розвантажити фасадні ферми (крім їх верхніх поясів 2) і вирівняти прогини й просідання, якщо такі мали місце.

Згодом я оформив все це як винахід.


      Рисунок 2.  Схема підсилення аварійного прогону галереї
                            (розкоси ферм і сталевої опори галереї умовно не показані)
             
Нижній пояс ферми;
              
2  Верхній пояс ферми;
             
 4  Стояк ферми (елемент її ґратки);
              
5  Балка перекриття (підлоги);    
              8  Сталева опора галереї;
              
9  Фрагмент стіни перевантажувальної породної башти
            
10 Підвіски регульованої довжини;
              11  Ванти;
              12 Стояки для кріплення вант;
              13 Балки по верхнім поясам ферм, що передають на них 
                     повздовжні зусилля від стояків

Це вже було щось! У якості вант 11 я вирішив використати шахтні канати зі сталевою серцевиною. Сталеві ж профілі й листи для опорних конструкцій 12, 13 я збирався знайти, прогулявшись із шахтарями по складах шахти. Далі були розрахунки. Серед них вирізнявся один, принциповий, від якого залежало подальше втілення ідеї.

Читайте далі главу 3.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma