Enigma Enigma

Сергей Сарафанюк

2021-11-29 16:55:00 eye-2 3522   — comment 5

"Боеголовки без головок"

"Проблема цього світу в тому, що виховані люди сповнені сумнівів, а ідіоти сповнені впевненості." Чарлз Буковскі

                        

         Дуже важливо перед дією чи висловлюванням думки мати і розуміти свою суб'єктність. Це саме стосується оцінки дій та розуміння висловлювань інших. Ми незадоволені, коли нас «годують» тією чи іншою пропагандою. Перестаємо читати, дивитися та шукаємо інші джерела інформації. Багато хто не помітив, як формат спілкування в стилі доносу перейшов у нові масовіші форми. Як формується однією публікацією в соціальній мережі основа відкриття кримінального провадження чи репутаційного знищення опонента. Пішли ті часи, коли замість кількох підписів під доносом, написаним під тиском влади вже цілі групи інтелігенції добровільно пишуть та розповсюджують заяви, що засуджують призначеного ворога «режиму». Тепер донос формується публічно і збирає тисячі охочих, а ті, хто зрадив учорашнім однодумцям, отримують бонусом медійні ресурси.

        Замість творення та пошуку рішень величезних проблем, ми бачимо перевтілення телевізійних ефірів на масові комсомольські збори для публічної прочуханки. Межі свободи слова та відповідальності визначає не суд, а група "товаришів", що призначаються з держоргану або редактором телеканалу. Все частіше популярні телевізійні ефіри стають такими, що змагаються за негатив з телеканалами окупанта. Таке відчуття, що легше стало збирати натовпи на "мирні" масові заворушення, де навіть Президент "уточнює" їхню дату.

        Повертаюся до питання суб'єктності: хто ми, де ми, що робимо, навіщо ми це робимо? Якщо ми ставимо маленьку проміжну мету, то шлях до неї хочеться вибрати найпряміший і найкоротший. Часто не замислюючись, що цю проміжну мету ставили не ми, а нам. Ставили ті, хто професійно володіє інструментами впливу та керує нашою суб'єктністю. Це створення майданчиків повільного сповзання до диктатури, де зручні прості та швидкі рішення, де немає дискусії, а є боротьба за придушення особистих думок.

        А потім виявляється, що вийшли на мітинг проти фіскалізації, карантинних обмежень чи тарифів, а закінчили мітингом на замовлення за імпічмент.

По кожній із цих тем різні маршрути та точки дії. Не переплутайте!

З повагою,

Сергій Сарафанюк

 

#СергійСарафанюк #СергейСарафанюк #Одеса #Одеса

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma