Enigma Enigma

Владислав Стахів

2019-03-18 10:15:47 eye-2 759   — comment 0

Бойовики тікають від “ДНР-ЛНР”.

Про зарплати на окупованому Донбасі й те, чому бойовики тікають із лав так званих “ДНР-ЛНР”, в інтерв’ю розповів заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак.

Як живе окупований Донбас

Коли спостерігаєш за діяльністю на тій території, то вся оця окупаційна адміністрація з усіх сил пнеться показати, що вони – влада і ухвалюють якісь рішення. Наприклад, у так званій “ДНР” ухвалили “концепцію зовнішньої політики”, де ставлять перед собою завдання вступити в СНД і ООН.

А що стосується життя людей… Зараз зарплата шахтарів – на рівні 10 тисяч рублів (трохи більше 4 тис. грн) на місяць, середня заробітна плата – близько 5 тисяч рублів (приблизно 2 тис. грн), а допомога пенсіонерам – біля 3 тисяч (приблизно 1200 грн). З російськими цінами на продукти харчування – це нічого.

Про економіку “ДНР-ЛНР”

Вони пробували налагодити щось подібне до економічного життя. Після блокади торгівлі з Донбасом там віджали багато власності в держави, олігархів і приватних власників загалом. Вони пробували налагодити все це, але воно в масі своїй не працює. Є такий Донецький металургійний завод (одне з найстаріших підприємств південно-східної України, засноване в 1872 році, – НП), розташований майже в центрі. Вже кілька місяців він просто стоїть, і не схоже, щоб хтось збирався його запускати. Фактично, як такої роботи там (на окупованих територіях, – НП) немає, тому, за великим рахунком, і заробітна плата така – попит набагато менший, ніж пропозиція.

Бойовикам теж погано

Їм (бойовикам так званих “ДНР-ЛНР”, – НП) там наче платять по 15 тисяч рублів на місяць (понад 6 тис. грн), але питання в тому, що доволі часто не виплачуються ці кошти. І рівень забезпечення, скажімо, формою чи боєприпасами падає все нижче. Багато людей просто йдуть, адже безкарно постріляти не дуже виходить.

Загиблих навіть не завжди допомагають ховати, а поранених чи інвалідів у кращому випадку полікують, а в гіршому – викинуть на вулицю: роби що хочеш, та й усе.

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma