Enigma Enigma

Ukrainian Military Honour

2020-01-15 11:56:52 eye-2 3487   — comment 0

БРЕСТЕЙСЬКИЙ МИР

​14 січня 1918 року делегація УНР на чолі з Всеволодом Голубовичем прибула до Берестя для переговорів з країнами Четвірного Союзу  щодо умов припинення війни. 

На той час у Бересті вже була присутньою делегація від московської комуни, очолювана Львом Бронштейном, прислана Ульяновим-Лєніним. Німці готові були визнати її повноваження, оскільки комуна на той час володіла обома столицями колишньої РІ, центральними районами Московщини, а також тримала під контролем велику частину московського війська на фронтах з військами союзників. 
Прибуття до Берестя української делегації було для Бронштейна неприємним сюрпризом, оскільки комуна планувала домовлятися з німцями від імені всіх територій колишньої Імперії за винятком хіба що Фінляндії, яка вже проголосила свою незалежність, та Польщі й Балтії, окупованих німцями. 

Проте він мусив визнати повноваження делегації УНР, оскільки комуна декларувала визнання права націй на самовизначення. Але здаватися Москва не збиралася. Бронштейн попросив перерви у переговорах до початку лютого і Лєнін почав діяти.
План був простий. За час перерви у переговорах окупувати більшу частину України і обов'язково з Києвом, поставити в ній свій уряд, після того заперечити повноваження делегації УНР на переговорах у Бересті і прислати делегацію від своєї підконтрольної УНР "совєтской". Артьому з його "донєцко-кріворожской рєспублікой" заткнути рота, щоб він з нею не пхався, бо це була б тоді не Україна.
На той час війська червоних очолювані Володимиром Антоновим-Овсієнком, вже котролювали Харків, Катеринослав  і Донбас. 

У Харкові альтернативне і підконтрольне Москві "украінскоє правітєльство" вже було створено. Артьома запхали подалі, щоб не варнякав дурного. Кинули якусь посаду в "правітєльствє". Потрібен був Київ, щоб там це "правітєльство" посадити. Тож 17 січня це "правітєльство" оголосило війну Центральній Раді УНР, а 18 січня група присланих з Москви бойовиків ("братская помощь") Міхаіла Муравьйова виступила походом з Харкова на Полтаву, що лежала на шляху до Києва. 
Забігаючи наперед, констатуємо, що цю першу битву за Київ і за державність Україна тоді виграла, хоча доля не давала їй часу на довгі вагання й розмірковування. Лік ішов на дні. 

Київ тоді випередив Москву завдяки неймовірним зусиллям купки героїв на фоні загальної байдужості українського суспільства, а то й ворожості значної його частини щодо проблем становлення української державності.
____________________

#UMH_УНР #Нація_воїнів

Невідомі факти про українську військову звитягу:
Telegram: https://t.me/militaryhonor
FB: https://www.facebook.com/Ukrainian-military-honour-286315058902407/
Instagram: http://instagram.com/ukrainian.military.honour
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDYHoZJCSTPqwSPxpV9jftQ

Картка допомоги для UMH:
4149 6293 1147 5602 (Ольга Стульківська)

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma