Enigma Enigma

OLEGOVA

2019-11-11 16:53:30 eye-2 745   — comment 0

Булінг серед дітей. Чому підлітки принижують?

   Шкільне цькування або шкільний булінг. Це поняття, яке дуже розповсюджене у нашому місті Харкові та й взагалі в Україні. Воно часто зустічається зі сторони вчителів та викладачів по відношенню до підлітків. Але ще частіше між самими дітьми. 

  Лише за останній рік у Харкові та області було зафіксовано майже 100 випадків булінгу. Про це повідомляється на офіційному сайті Національної поліції Харківщини. Жорстокі відео молоді люди виставляють до соцмереж. Там вони прилюдно принижують та бьють. Всі ці насмішки бачать їх однокласники. Та чому ж жожен не припинить цей жах? Можливо боїться, що з ним вчинять так само? А можливо просто йому байдуже. Звідки стілько жорстокості у дітях? 

   Дуже цікаво, але ми бачимо страшну статистику. За дослідженнями ЮНІСЕФ, з фактами шкільного булінгу в Україні мали справу 67 % дітей у віці від 11 до17 років протягом останніх трьох місяців. Також, 24 % дітей стали жертвами, а 48 % з них нікому не розповідали про ці випадки. Дещо частіше за інших дітей піддаються булінгу сором'язливі, зі зразковою поведінкою діти, а також ті, які, в силу різних життєвих обставин, "замкнуті в собі" . Варто віднести до цієї ж категорії й дітей з сімей з низьким рівнем прибутку.

   Але чи дійсно так важливо, скільки, хто заробляє та наскільки гарно себе поводить? Я досить добре пам'ятаю свої шкільні роки. Можливо, я не помічала та журналісти й батьки не акцентували так сильно увагу на таких речах, як булінг. Я навіть слова такого не знала до того моменту, поки не прийшла працювати на телеканал. Мені здається. що всі ці речі ми зробили власноруч. Зараз кожна дитини настільки знає свої права, що просто не поважає вчителів. Спокійно може висказатися у бік вчителя, а, якщо вчитель посварить підлітка у відповідь, то це одразу ж БУЛІНГ. 

   За останній рік я запам'ятала декілька випадків, пов'язаних із булінгом. Перший - це ситуація з двома дівчатками. Трапився інцидент у школі, де вони посварилися. Після уроків одна запросила іншу до одного з дворів неподалік від школи. Там вони лупцювали бідолашну цілу годину та знімали це на камеру. Коли на дівчинці не залишалося й живого місця, вони втекли. Наступного дня відео було в інтернеті та досить щільно обговорювалося. Одні критикували поведінку неповнолітньої, а інші жартували та підтримували. Наразі по цій справі відкрито кримінальне провадження. Дівчина жива, слава богу. 

   Та до чого я це все? Ми настільки прагнемо, щоб наша дитина була ідеальною, але ніхто не прагне, щоб вона просто виросла людиною. Людиною, яка не буде "сірою масою". Яка буде співпереживати, зможе підтримати та навіть того, хто не має грошей та заможних батьків. Він може зростати у бідності, але буди найгарнішою людиною та завжди буде поважати інших. А, як правило, такі люди завжди досягають великих успіхів. Та найголовніше - власними силами! 

   Ось чому батьки повинні навчити своїх дітей - людяності. Не можна ображати жодну людину. Будьте достойнішими за інших!

  

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma