Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-04-30 12:08:07 eye-2 4203   — comment 0

Був Хорив, як Щек, став Кий

…Відомо, що робити, коли шлях перетинає орда лютих потвор, що прагне підкорити світ і його мешканців.

Але герой цієї книжки - звичайний мрійливий юнак. Він мешкає у маленькій хатині на околиці села Калинове разом зі своїм опікуном домовиком Дідо і мріє про мандри й пригоди. І якщо раніше в Явному світі, де живе Кий, весна ніколи не запізнювалася, а зима не затримувалася надовго, то нині все не так! Вже давно прийшов час повернення тепла на землю, проте хуртовини дедалі лютішають, а мороз сковує землю і не збирається відступати.

"Може й правду каже Дідо. Ще ніколи весна так не затримувалася", - замислився Кий. Зіщулений, він побрів назад, намагаючись втоптати якомога більше снігу, щоб зберегти стежку. Зайшовши в сіни, Кий дістав із полиці банку, насипав повидла. в тарілку й поніс її до печі. Домовик блимнув із напівтемряви жовтими очима, посунувся на край запічку, вмокнув палець у повидло, облизав його й голосно прицмокнув від задоволення. - Зимно надворі? - поцікавився, мружачись. - Угу, - кивнув Кий. Юнак притулив задубілі руки до печі й, зібравшись із думками, запитав: - Дідо, а що, як і справді зима не закінчиться? Хіба таке може бути? - Усе може бути, - відповів домовик, плямкаючи губами. – Але ж такого раніше ніколи не було! - Якщо чогось ніколи не було, то найімовірніше воно таки трапиться, - похитав головою домовик".

Тож разом зі своїми друзями - Чугайстром і Хухою - Кий вирушає аж на край світу шукати Перуна, щоб той відімкнув небо і впустив на землю весну. Але шлях команді сміливців перетинає орда лютих потвор, що прагне підкорити Явний світ і його мешканців. Які небезпеки й випробування чекають на Кия та його товаришів? Хто з міфічних героїв прийде їм на допомогу? Чи вдасться їм здолати ворога та повернути весну? Чи станеться, як у книжці ІБТ, де «свобода безменом неміряна / дир кий щек був щур / став тур».

Хай там як, але про все це можна дізнатись, дочитавши роман до останньої сторінки.

 

Нік Лисицький. Кий і морозна орда. – К.: Фантастичні українці, 2024

 

Ілюстрація: Oleganster Art

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma