Enigma Enigma

Сергій Григорович

2024-05-15 16:00:01 eye-2 4487   — comment 0

Ч.2. ВГ Зеленському, Г. Сирському та їх свіже призначеним генералам про теперішню війну.

Відступ на абзац:
 Друзі дуже важлива моя стаття знаходиться тут: 
"Україна стоїть перед прірвою 95-го «КВН»-а."
https://site.ua/serhiy.grigorovich/ukrayina-stoyit-pered-prirvoyu-95-go-kvn-a-i04p28k 
Вона безпосередньо стосується виживання України та  запобігання дуже масштабної гуманітарної катастрофи, величезної термінової невирішеної загрози, яку уряд наче і не намагається вирішувати.
Це посилання зараз дуже бажано репостнути, щоб її прочитало як можна більше людей.
Прошу репост також для даної статті Ч.1-2., бо від неї залежить дуже-дуже багато життів від рядових до генералів,   щоб якнайбільше людей на місцях про це знали.
 
 Частина 2.

Мої думки алаверди підтримав старший науковий співробітник Джек Вотлінг з лондонського Королівського інституту об’єднаних служб. 
 Як він пише через Business Insider, "Росія почала запускати збільшену кількість безпілотників за межі українських позицій, отримуючи розвідувальні дані про позиції критично важливого озброєння та об’єктів. Потім ці об'єкти можуть стати цілями для атак керованими тактичними ракетами..." "Посилена присутність російських БПЛА дозволяє російським військам точно виявляти та знищувати цілі за лінією фронту", "Останніми днями Росії вдалося завдати удару по українському ЗРК "Бук" і уразити два українські вертольоти на землі під час дозаправки. Були й інші помітні удари, яких Росія давно прагнула, але рідко успішно виконувала" - написав він вчора.
 https://www.businessinsider.com/ukraines-air-defense-problems-are-letting-russia-launch-new-strikes-2024-5 
 
Підкреслюю, те що він написав, це всього лише один аспект, який випливає з першої частини цієї моєї статті від 12 травня 2024. 

Що я ще маю суттєвого додати до першої частини.
1. Від великої кількості ворожих безпілотників над нашими тилами йде загроза до всієї логістики і можливо навіть до авіації та F-16, навіть коли вони будуть летіти на малій висоті. Знаходячи інфраструктуру логістики в забудові чи лісах ворог може робити в  таких місцях засідки і чекати великої поживи як з цими гвинтокрилами двічі за 2 місяці. 
До речі, не можна не сказати, що подвійне в одному і тому самому місці знищення три плюс три гвинтокрили сталися вже після масового звільнення командування Зеленським. Це дуже нагальне питання для контррозвідки.

2. Я ДУМАВ І ВИРІШИВ ПІДКОРИГУВАТИ СВОЇ ДУМКИ, ЩО ТЕМА ЦІЄЇ СТАТТІ СТОСУЄТЬСЯ НЕ ТІЛЬКИ ПОСЛАБЛЕННЯ ПЕРШИХ ЧОТИРЬОХ ЛІНІЙ З ПЕРШОЇ ЧАСТИНИ. 
Справа в тому що за рахунок підсилення у перших чотирьох лініях ворог мав можливості значно підсилити і інші лінії у себе в тилу, особливо зважаючи на слабкість наших військ і на те, що вони були зайняті майже виключно протистоянням з ворогом по лінії зіткнення. Користуючись цією піврічною  нашою слабкістю ворог міг підсунути ближче до лінії зіткнення і штаби, і логістику, і резерви і добре їх приховати-захистити-накопичити.

///////// RE нижче дублюю першу частину статті
https://site.ua/serhiy.grigorovich/vg-zelenskomu-g-sirskomu-ta-yix-svize-priznacenim-generalom-pro-sucasnu-teperisnyu-viinu-i0n1xzl
 

Та й американцям. На всяк випадок. 
Зараз від 1. багатомісячної затримки військової допомоги, 2. від тотальної зміни генералітету на переправі та 3. від  ПР-рейтинг-затягування мобілізації на українському фронті утворилося системне ослаблення фронтових та прифронтових  українських військ.

УВАГА! Зараз вже тільки саме ВІДНОВЛЕННЯ ПАРИТЕТУ на лінії фронту є серйозною складною операцією (маневром), до якої нашому командуванню ще треба значно дорости.

Зараз, як я покажу нижче, ідея робити РОТАЦІЮ ПО-БРИГАДНО, є абсолютно нереальною дилетантською, шкідницькою темою.

Буквально за останній рік саме поняття лінії фронту змінилася кардинально.
Тепер лінія фронту виглядає так (лінії):
1. Агентура, супутники + ракетні удари.
2. Оперативно-тактичні розвідувальні безпілотники, супутники + ракети + РСЗВ + авіаудари.
3. Ударні безпілотники.
4. Системи РЕБ з піхотою + БЛІНДАЖИ-БУНКЕРИ, починаючи з рідких (не жалких) + наявні та дистанційно накидувані мінні поля.
5-6-7... далі — майже все як зазвичай, тільки штаби, логістика та авіація розміщення авіації відсунулися від фронту, сховалися в містах.

Ключові зміни на лінії фронту — від перших чотирьох пунктів. Зараз ідея ротації на фронті вимагає особливих можливостей по перших чотирьох пунктах. Ідея просто замінити піхоту, це все одно, що кинути її  абсолютно непідготовану в тил ворога на знищення.
За рахунок агентури та безпілотної розвідки ворог неодмінно бачить і підготовку до наступу, і ротацію. Ворог в такому випадку має можливість зманеврувати ударними та розвідними безпілотниками, силами дистанційного мінування, та РСЗВ чи в особливо заманливих випадках ракетними військами.
Ще вчора_свіжі_війська, підпадають під важкі удари, як на стадії висунення, так навіть і  розпорошено на місцях від малих ударних безпілотників... В результаті лінію займуть пошматовані деморалізовані «учора свіжі» війська. А «стара» бригада, замість того щоб йти на відпочинок, скоріш за все, залишиться в окопах для підтримки та зупинки наступу ворога викликаного невдалою ротацією.
Зараз треба не тільки особливо розсереджуватися, а навіть підходити розсереджено,... з потужною анти-дроновою підтримкою.
   Особливо це для ворога зручно коли змінюється ОДНА бригада, — просто безпілотники, РСЗВ та артилерія ворожих суміжників трохи переорієнтуються і ворог має потрійні сили! А «вчора_свіжа» бригада отримує потрійний удар. Так ротація закінчується ДІРОЮ У ФРОНТІ.
   
 Тут нам з легких реальних рішень залишається лише ДОВГОТРИВАЛЕ ПОЕТАПНЕ ЧАСТКОВЕ ПОПОВНЕННЯ підрозділів, причому на широких ділянках фронту. 
 І не треба фантазувати, що так ВЖЕ буде відновлений паритет на лінії фронту. За минулі півроку потрійного_фактору_ослаблення ворог отримав перевагу у всіх чотирьох перших пунктах, згаданих мною вище. 
  Від цього неможливо просто отримати 155-ті снаряди, і послати артилерію бомбити ворога. Досягнута ворогом перевага у РЕБ, ударних та розвідних безпілотниках просто знищить цю висунуту артилерію.  Відновити паритет це вже — не впіймати вчорашній день.
  Першими пунктами відновлення_паритету_на_фронті має бути РЕБ та безпілотники і боротьба з ворожою лінією РЕБ, з ворожими БПЛА. Тільки далі підключається боротьба розвідки + артилерії та ракет і бомб з БЛІНДАЖАМИ-БУНКЕРАМИ ворога. 
  Одним зі швидких рішень вистояти проти ворожих безпілотників є потрійне візуальне сіткування укріплень (за площею). Важливо і те що — під сіткою. щоб там були невидимі/неочевидні шляхи+укриття від fpv-дронів. Дуже легко і дешево робити фальшиві бліндажі/входи (здається ще у нас не використовується), принаймні широко як треба. Треба не сміятися над «царями-танками», а швидко робити собі теж за такою схемою і бліндажі, і танки, і засоби евакуації-доставки. Причому, на мій погляд, мангало-сейфи мають бути саме тотальними (починаючи з задньої частини). Особливо вразливі до детонації та самозаймання місця мають бути закриті сильніше, — листами.
  На жаль ворог має значну перевагу у КАБах (у бомбардувальниках). Боюся, наше антиглонасне РЕБ тут ще проти КАБ не налагоджене широко. Від цього ми не можемо будувати великі надійні бліндажі, бо все одно розіб'є. Нам укріплення треба зосереджувати і розмільчати. Думаю інженери-будівельники швидко зрозуміють, що потрібні якісь одно-двох-трьохмісні слабо-броне капсули під землею з запасними засобами вентиляції зв'язку, та самовідкопування вибухом, ... щоб з бронекапсули можна було керувати якимись додатковими засобами керованих мінних пасток та звуко-візуального виклику протипіхотного «вогню_на_себе» від сусідів. Можливе самозавалення підривом лазу від ворожого піхотного захвату.  Легко можливий якийсь наружний якщо не відео, то хоча б аудіоконтроль.
 
 Зараз не до літературних фіналів. Кому потрібно, зрозуміє і мабуть, сподіваюсь, прочитає двічі-тричі.
 

PS: Я ДУМАВ І ВИРІШИВ ПІДКОРИГУВАТИ СВОЇ ДУМКИ, ЩО ТЕМА ЦІЄЇ СТАТТІ СТОСУЄТЬСЯ НЕ ТІЛЬКИ ПОСЛАБЛЕННЯ ПЕРШИХ ЧОТИРЬОХ ЛІНІЙ З ПЕРШОЇ ЧАСТИНИ. 
Справа в тому що за рахунок підсилення у перших чотирьох лініях ворог мав можливості значно підсилити і інші лінії у себе в тилу особливо зважаючи на слабкість наших військ і те що вони були зайняті майже виключно протистоянням з ворогом по лінії зіткнення. Користуючись цією піврічною  нашою слабкістю ворог міг підсунути ближче до лінії зіткнення і штаби, і логістику, і резерви і добре їх приховати-захистити-накопичити.
 
 Додатково 
Питання сьогоднішнього дня: до кого прийшла ідея і хто її просунув, при значній перевазі ворога в живій силі та озброєннях, взяти та  значно збільшити лінію фронту до Белгорода ??? Це якась кремлє-кротова фішка? Чи особлива військова «компетентність» нового командування? І це ще при тому, що у нас обмеження бити по російській території західною зброєю...

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma