Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-09-25 07:42:37 eye-2 4223   — comment 0

Чарівний Інший

Так чи інакше, тут усе пов’язане з війною, як будь-яка річ, що стосується важливих не лише для нашого сьогодення речей, але й недалекої вічности.

"Під час Другої світової війни, коли я був ще дитиною, була дуже популярною пісня "Час настав", - згадує автор. - У ній були рядки, які впали мені в пам'ять:

"Скоро ти пливтимеш

У далекому океані.

І там, вдалині,

Прошу, не забувай мене.

Повернувшись, ти побачиш,

Що я тебе чекаю".

Я спеціально приходив на перон, щоб побачити, як від'їжджали на фронт солдати і матроси, і розумів, що означали опубліковані в газетах списки вбитих, поранених і зниклих безвісти, а також золоті зірки, які з'являлися на вікнах. Чомусь (я можу лише здогадуватися про причину, але не можу її зрозуміти) одного разу я заспівав цю пісню на вулиці і голосно розридався, але мені зовсім не було соромно. Тільки зараз я можу сказати, що тоді, задовго до повного усвідомлення сенсу прив'язаності і втрат, тривоги сепарації, туги та непоправної втрати, я якимось чином розумів, що в цих рядках пісні відбилася вся глибина нашої несамовитої мандрівки".

Хай там як, але "Проєкт "Едем". У пошуках чарівного Іншого" від Джеймса Холліса - це книга, яка розвінчує ілюзію про те, що хтось Інший з’явиться в нашому житті, захистить, спасе, допоможе стати собою. Автор змушує нас замислитися над тим, хто ми, що відбувається всередині кожного з нас і в наших взаєминах з іншими, а також усвідомити нашу особисту відповідальність за своє життя і за стосунки, в які ми вступаємо. Тобто ця книжка - заклик до індивідуального зростання, а не пошуку порятунку завдяки іншим.

 

Джеймс Холліс. Проєкт "Едем": У пошуках чарівного Іншого. – К.: Видавництво Ростислава Бурлаки, 2024

 

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma