Enigma Enigma

Богдан

2022-06-27 19:59:53 eye-2 4003   — comment 2

Час віртуальних проектів минув

                                                                «...слід побачити за спонтанністю цілей

                                                                          логіку історичного процесу.»

                                                                                                                                Кант

Люблю слухати Соскіна. Це той, що Олег. Так от коли цей пан вистрибує із штанів, пророкуючи скору загибель «такого випадкового проекту, як Україна», то мені веселіше стає на душі. А коли він переходить на порівняння українців з «пустоголовими мавпами», то я взагалі балдію, бо це означає, що Україна таки дійсно дотискує Росію.

Пам’ятається, що перед масштабною війною Росії проти України гурт російських генералів на чолі з Івашовим намагався застерегти Кремль від хибного кроку, від вторгнення в Україну і ці генерали представляли свої власні розрахунки результатів цього кроку. В Кремлі цих генералів не почули і саме ця глухота врятувала Європу від катастрофи.

Не дуже віриться у пацифістські настрої російських генералів, які виступили проти війни з Україною. І зовсім не віриться у їхню безкорисливу любов до «братнього народу». То що ж насправді стояло за рішучим застереженням російських генералів?

Швидше за все, генерали пропонували "план Жукова". Тобто, вони могли запропонувати для реалізації інший план відновлення Російської імперії, в основі якого першим пунктом мала бути війна не з Україною, а війна з Польщею. З території Білорусі. Утримуючи Стару Європу, Британію та США на відстані своєю ядерною довбнею… А вже з Україною можна було б розправитися після приборкання Польщі. Коли всі шляхи постачання зброї для ЗСУ були б відрізані від світу…

Сьогодні такий план вже неможливо реалізувати, бо крім гігантських зусиль російських аналітиків типу Соскін, які намагаються підштовхнути Кремль до "підняття ставок" у війні з усім світом, існує ще й реальність ситуації: Україна вистояла, переозброїлась, накопичила достатньо сил, а цивілізований світ отримав час для переосмислення подій і здолав свою бюрократичну заангажованість, яка формувалася впродовж останніх двох століть. Запеклий спротив України дав час цивілізованому світові приготуватися до війни.

Нарешті, ще вчора для Кремля існував абсолютно реалістичний план побудови нової Російської імперії, але не через збройну експансію проти всього світу, а через швидкий розвиток економіки та науки, за допомогою всього світу і спираючись на гігантські природні ресурси в надрах своєї країни, в яких представлена практично вся таблиця Менделєєва.

Звичайно, такий план потребує великих зусиль не тільки у фізичному смислі, але й у першу чергу в інтелектуальному. Тобто, для процесу творення потрібен не "емоційний інтелект", вигаданий балакунами (Монтеск'є: «Бездіяльні люди завжди великі говоруни: чим менше думає, тим більше каже»), а природний інтелект, розвиток якого також вимагає великих зусиль. Звідси, такий план розвитку виглядає для Росії зовсім не привабливим. Бо що тоді робитимуть соскіни?

Хоча саме цей план не передбачав ні для України, ні для цивілізованого світу нічого приємного. Бо тоді Росія, озброєна новітньою зброєю, з потужною і самодостатньою економікою, точно не втрималася б від спокуси "панувати над всіма". І саме тоді це було б дуже серйозною проблемою.

Звичайно, це тільки припущення. Але це припущення ще вчора мало цілком реальну основу, а вже сьогодні ці плани розвитку подій були скинуті в абсолютно віртуальний світ ("що було б, аби…") саме завдяки титанічним зусиллям Кремля. Та кремлівських аналітиків типу Соскін. Той, що Олег.

І тепер перед усім світом стоїть питання: «Що буде далі?». Але відповідь на це питання належить «Окремій теці».

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma