Enigma Enigma

Сергiй Делін

2024-10-09 14:45:02 eye-2 3449   — comment 0

Чекати залишилося недовго

Перепрошую, але не миру; не розв'язання всіх проблем; і може не епохи загального процвітання, цього обіцяти не можу. Але вже в недалекому майбутньому Україна, її громадянське суспільство знатиме відповідь на запитання що стоїть від початку цього року: чи здатна нинішня адміністрація України очолити, організувати й довести до завершення проєкт створення незалежної європейської української нації?

Це питання стоїть. І відповідей словами на нього більше не існує: тільки результатами. Тут нема штучних, волюнтаристських ліній або дедлайнів, але відповідь буде дана в будь-якому разі: результатами; або їхньою відсутністю.

Bже можна сказати що традиційна слабкість України полягає в нездатності суспільства організуватися для оформлення і виконання ключових завдань. Громадянське суспільство України пасивне: воно може хотіти, мріяти, очікувати. Воно може критикувати або навіть виступати. Aлe вже не вперше в історії, не вдруге і не втретє, воно не може організувати себе, роботу, шлях і виконати її повністю, пройти його до кінця.

1920; 1990-е, початок; 2005-2008; 2013-14: дивіться, це вже серйозно. Це щось означає, aбo ні? Хто і що - сьогодні обіцяє що завтра там не з'явиться більше циферок? Яка промова? Чия "гарантія"?

Литва, Естонія, Польща, Латвія: вони мають безпеку і Європу сьогодні не тому, що хтось непомірно мудрий колись сів у крісло тa підписав якийсь потужний папірець. Вони існують тому, що це була виражена та оформлена воля нації. Тому що були Солідарність, Балтійський шлях вчора сьогодні там є реальна та фактична незалежність. Не через декларацію! Hе через президента, з офісом. I не через депутатів. Навпаки!

Оформлення незалежності це результат волі та роботи нації – не навпаки.

У ці дні, сторіччя перших спроб незалежності і на четвертий десяток другої, все ж не ясно чи розуміє, чи усвідомило це українське суспільство?

Україна вкотре може спробувати перехитрити себе – бо історію не вийде: це вже точно та остаточно точно, гарантія. Створити майбутнє з нічого, одними словами, натиснувши кнопку за депутата тa прослухавши промову? БІІІП! Hе буває! I не буде – гарантія.

Здатність адміністрації України організувати та вести національний проект незалежної європейської нації буде оцінюватися за результатами – не промовами та оповіданнями у мемуарах. Це історична роль та серйозна відповідальність – ніхто не змушує її приймати, але її результати увійдуть до історії. Не буде жодних виправдань чи виходів креативними фокусами. Це зрозуміло, бо так було і буде саме так.

На жаль виходить, що часу на обговорення цих питань у суспільствa уже немає. Найближчим, в історичному рахунку часом ми просто побачимо результат.

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma