Enigma Enigma

Denis Polishchuk

2018-02-12 12:42:51 eye-2 4042   — comment 0

Чекіст помер, суддя герой

Причетних до убивства не карають, учасників репресій нагороджують. Реальний стан речей України двадцять першого століття.

Борис Стекляр та Григорій Зубець

Минулого року відбулась безпрецедентна подія. За сприянням Національного центру правозахисту, Генеральною прокуратурою було порушено провадження за фактом вбивства художника Ніла Хасевича. Вперше Україна мала реальний шанс покарати живого чекіста, який відповідав за вбивство. Однак Борис Стекляр уникнув відповідальності. Російське міноборони в січні повідомило про його смерть. Українська влада ще не надала нам офіційного підтвердження.

Свого часу промосковські ЗМІ активно розкручували тему єврея ветерана ІІ св війни.  Пам'ятаємо головне, що Стекляр був ветераном КГБ, борцем проти визвольного руху. Вбивство і через десятки років лишається убивством. Винні мають понести відповідальність. Перед законом рівні всі, не зважаючи на вік, стать, національність.

Кремль сильно змішує акценти та використовує тему КГБ як героїв. Українська влада не має політичної волі переходити до фактичного, а не формального засудження тоталітарних спецслужб. Натомість здійснює чергові нагородження організаторів та учасників репресій. Нагороджений орденом Ярослава Мудрого суддя у відставці Григорій Зубець, який засудив не одного українського дисидента. Зокрема розправився над Валерієм Марченком.

Радянський режим засуджений. Поки будуть безкарні його представники, злочини минулого  множитимуть сучасні. Справа тут не лише в юридичній площині , а й в свідомості громадян. Подібні процеси важливі для переосмислення радянського режиму, не допущенні репресій.

Національний центр правозахисту продовжує пошук живих чекістів з подальшими порушеннями кримінальних проваджень проти них.

Слідкуйте, далі буде.

Денис Поліщук

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma