Enigma Enigma

Kostiantyn Korsun

2023-02-03 10:35:51 eye-2 3494   — comment 0

Чи дійсно ефективний єВорог?

єВорог від творців “Дії” – рішення неоднозначне.
І ось чому.

По-перше, публічний заклик надавати інформацію про ворога містить вбудований ризик організованих дезінформаційних кампаній. Особливо від країни, яка вже кілька десятиліть має штатну та доволі ефективну команду професійних дезінформаторів. Приклади з недавньої історії - безліч.
Звісно, багато «неякісної» інформації – це краще, ніж ніякої. Але фільтрація, оцінка та перевірка цього величезного потоку даних відбирає багато часу, зусиль та людських ресурсів. І чим більше такої інформації – тим більше ресурсів витрачається. 
І виходить десь така математика: скажімо, 100 тисяч повідомлень 100 співробітників обробляли 2-3 тижня(С). В результаті кропіткої праці знайшли дійсно цінну інформацію та СБУ затримала колаборанта.
Або інша опція: свідомий громадянин одразу повідомив СБУ на гарячу лінію 0 800 501 482 і колаборанта затримали у перший же день. Результат однаковий, але без втрати часу. Зате 100 людей отримували зарплату і дуже заморилися, “захищаючи Батьківщину”.

До-друге: чому масовим збором розвідданих займається не СБУ, не СЗР, не ГУР, не ГШ ЗСУ, а цивільне відомство, причому з сумнівною технічною (та і взагалі будь-якою) кваліфікацією? Власне, наші спецслужби та військові збором розвідданих займалися і займаються, але точково та професійно, через аналіз відкритих джерел та агентуру, вербовку «слабих ланок» та тайникові операції, та ті ж «гарячі лінії» та email. Це класичні методи роботи спецслужб, які доповнюються сучасними можливостями, а відповідні офіцери пройшли мінімально-необхідне навчання. До речі, такі канали отримання «ініціативної інформації» як телефон та email - легше «фільтрувати», тому що існують певні методики як відсікати завідомо ворожі джерела, ще на початкових етапах.
А от основним комунікаційним каналом єВорога є Телеграм – повністю янсурний продукт, під їхнім же контролем, і з сумнівною захищеністю. Детальніше про це тут і тут  (подкаст). І ще ось свіжий випадок з херсонськими партизанами 
Але ніщо не завадить Великому Коханню між «дієвими» та Телегою.

По-третє:  федорівські інфо-воїни пишуть, що «повідомлення перевіряє команда підтримки».
Якість роботи цієї команди кожен може оцінити за простою аналогією: техпідтримка «Дії». Пам’ятаєте? Коли довідки про факцинацію не підтягувалися, існуючі документи зникали, заявки на виплати «губилися», а техпідтримка або мовчала по кілька днів, або відповідала неадекватними відписками. Як вважаєте, наскільки покращилася з тих пір їхня кількість та якість?

І стосовно «повідомлення опрацьовує кілька ліній підтримки».
Щоб оцінити «якість» (достовірність, релевантність, точність, повноту, об’єктивність, відносність і т.ін.) розвідувальної інформації, необхідно мати хоча б приблизне уявлення як працює розвідка/контррозвідка. Основам цього навчають у спецшколах, але я сумніваюся, що «дієві» взагалі здатні навчатися (без добрячих колективних люлей). Судячи з кадрової політики «зелених» загалом та «дієвих» зокрема, ризикну припустити, що на «лініях підтримки» сидять переважно перевірені кадри з «техпідтримки Дії». Суто цивільні. Які запросто можуть викинути у сміття нецікаву (на погляд непрофесіонала) інформацію, що могла б стати діамантом для професійного контррозвідника. Але вона до нього вже не дійде – через низьку кваліфікацію «першої ланки».
Або інша крайність: перша «лінія підтримки» може просто вивалювати увесь масив даних з єВорог – а це є переважно інформаційним сміттям з краплинами корисної інфи та свідомої дези - прямо до спецслужб, які фізично не здатні то все «перетравити». 
Ще є ризик інфільтрації ворожої агентури у «лінії підтримки» - тобто фактично систему збору та аналізу розвідданих. Звісно, ці ризики існують і для самих спецслужб, але тут нижчий «поріг входження»: не думаю, що вимоги для роботи у «лінії підтримки» так ж суворі, як і спецвідбір до, скажімо, СБУ.

Підсумовуючи: я не можу наразі сказати чи є реальна користь від єВорога. Або чи є від нього справжня шкода. І чого більше. Просто не маю відповідної достовірної релевантної інформації.
Як колишній контррозвідник, я лише спробував оцінити сам принцип та корисність ініціативи.
Що ж відбувається насправді, та який там ККД - майже ніхто не знає наразі. Сумніваюся, що самі організатори це знають, і чи взагалі існують якісь критерії оцінки ефективності. Особисто я маю підозру, що даний проект настільки ж ефективний, як і інший їхній проект «ІТ-армія».
Але впевнений, що після нашої Перемоги інформації на цю та інші теми бурхливої діяльності «дієвих» стане на порядок більше. І вона буде гідно оцінена.
Can’t wait. 

P.S.: питання із зірочкою, для фахівців: Телеграм-бот єВорог вимагає авторизації (автентифікації) через Дію. Чи означає це, що каналами російського месенджера передаються чутливі персональні дані з серверів Дії? 
А я піду поки що перечитаю статті 363, 364, 367 Кримінального кодексу України.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma