Enigma Enigma

Алина Чабановская

2021-02-24 10:39:42 eye-2 2548   — comment 1

Чи є активна громадянська позиція індульгенцією від злочинів

23 лютого 21 року одеського активіста Сергія Стерненка засудили до 7 років в Приморського районному суді Одеси. Цей вирок обурив друзів Сергія та активістів. Чуються заклики до акцій протестів та, навіть, нового Майдану. Але чи справді активна громадянська позиція людини має робити її непідсудною в справі про тяжкі злочини, які вона вчинила?

Вирок Стерненку, який виніс суд, стосується справи про викрадення й катування керівника одеського відділення партії «Родіна» Сергія Щербича у квітні 2015 року. За кілька днів до того, як Щербич мав отримати мандат депутата однієї з райрад Одеської області, його викликали на зустріч, а звідти відвезли у невідомому напрямку з мішком на голові, били і вимагали відмовитися від депутатства. Одним з чоловіків у масках, які напали на Щербича, як встановило слідство, був саме  Сергій Стерненко. З матеріалів справи відомо, що слідчо-оперативною групою, яка виїхала на місце злочину, встановлено, що в березні 2015 року, що починаючи з 5 березня, по телефону депутату почали надходити погрози фізичної розправи і вимоги скласти депутатський мандат. Також, правоохоронці встановили, що в день викрадення, близько 19:00, чоловікові зателефонував малознайомий йому громадянин, який запропонував зустрітися біля автозаправної станції в селі Фонтанка. Прибувши на вказане місце, депутат побачив п'ятьох чоловіків, трьох з яких він взагалі не знав, на двох автомобілях. «В ході розмови, йому запропонували сісти на заднє сидіння автівки, після чого, без його згоди, повезли в напрямку села Олександрівка. По дорозі чоловікові вдалося вистрибнути з автомобіля, але його наздогнали. Зловмисники почали бити Щербича і тричі вистрілили в нього з пристрою травматичної дії. Після цього потерпілому наділи на голову мішок і вивезли до Одеси. В обласному центрі його помістили в підвал, де, не знімаючи мішка з голови, продовжили бити і знущатися, використовуючи плоскогубці.

Нагадаємо попереднє кримінальне переслідування Стерненка по справі про вбивство. Тоді у 2018 році Сергій нібито пережив третій напад, в ході переслідування якого вбив нападника ножем. Але як це відбувалося? У жовтні 2019 року був опублікований текст експертизи Одеського обласного бюро судмедекспертизи, згідно з яким Іван Кузнєцов тікав від Стерненка і вже не являв собою жодної загрози. Але Сергій наздогнав і добив Івана Кузнєцова, коли той вже лежав. Чи це самооборона? Чи має людина, яка скоїла таки правопорушення – вбивство беззахисної людини, викрадення та катування плоскогубцями, відповідати за свої вчинки перед законом? Чи їй мають простити все лише тому, що вона колись відстоювала свою громадянську позицію?

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma