Enigma Enigma

Olena Herasimova

2020-01-24 15:08:53 eye-2 2819   — comment 0

Чи є Словенія найслабшою економікою в ЄС?

Цікаві факти і порівняння з Україною.

На Давоському форумі голова президентської фракції Слуги народу у Верховній Раді Давид Арахамія  піддав сумніву необхідність конвергенції законодавства України з Європейським союзом, мотивуючи це тим, що Україна стане «найслабшою економікою у ЄС, чимось на кшталт Словенії». Розбираємось, чи дійсно Словенія є найслабшою в ЄС, та які переваги вона має перед Україною та новими членами Союзу.

Історія

 Невелика країна, що проголосила свою незалежність на місяць раніше від України (25 липня 1991 року), Словенія пройшла за ці три десятиріччя дуже довгий шлях розвитку. Від однієї з найблагополучніших республік колишньої СФРЮ до країни, що пережила 10-денну війну за незалежність з Югославією та з 2010 року віднесена до розвинених країн з високим рівнем доходів (член ОЕСР з 2010 року). Країна, що першою з колишнього соціалістичного табору ввійшла до Єврозони.

Людський розвиток

Словенія займає 24 місце у рейтингу індексу людського розвитку, що означає дуже високий рівень ІЛР  (перші 60 країн), поступаючись США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччині та випереджаючи таких старих членів ЄС, як Франція, Італія та Іспанія. Вона є єдиною країною з колишнього соцтабору, що потрапила до ТОП-25 ІЛР.

Для порівняння, Україна в цьому рейтингу займає лише  88 місце, що автоматично відносить її до групи країн з високим рівнем ІЛР (випереджаючи з європейських країн лише Молдову – 107 місце, а з країн колишнього СРСР Туркменістан – 108 та Узбекистан – 109 місце). Росія в індексі людського розвитку має 49 місце, Білорусь і Казахстан ділять 50 місце. Чехія – 26, Естонія – 30, Польща – 32, Словаччина – 36, Угорщина – 43, Хорватія – 46, Болгарія, Чорногорія та Румунія ділять 52 місце у рейтингу.

 

Економіка

У 2019 році ВВП Словенії на душу населення (в доларах США) склав більше 26 тисяч.

За цим показником Словенія випередила всі країни постсоціалістичного табору, які сьогодні є членами ЄС. Також цей показник в 7,3 разів більше, ніж в Україні.

 

Якщо взяти ВВП на душу населення за ПКП (паритетом купівельної спроможності), тобто індексом Бігмака (або борщового набору J), який вимірюється у віртуальних міжнародних доларах, то й тут Словенія випереджає майже всі країни-нові члени ЄС, поступаючись місцем лише Чехії, де життя є трохи дешевшим.

Якщо порівнювати з Україною, то пересічний словенець живе майже в 4 рази заможніше.

Ретроспектива чисельності населення показує, що населення Словенії збільшилось з 1,989 млн осіб у 1995 році до 2,069 млн. у 2018 році (приріст на 4%). В цей же час в Україні у 1995 році чисельність населення була 50,874 млн, а у 2013 (до окупації Криму та частини Донбасу) – 45,246 млн (зниження на 11%).

Значну частину добробуту Словенії формує міжнародна торгівля. Експорт товарів зі Словенії у 2018 році за попередніми оцінками склав  близько 44,2 млрд доларів США. Для порівняння український експорт товарів у 2018 році – 47,3 млрд.

Так, країна з населенням у 20 разів меншим за Україну у 2018 році продала товарів майже на таку ж суму.

При більш детальному розгляді видно разючу різницю в структурі експортного кошику товарів.

Якщо розглядати товари за технологічним рівнем, то у словенському експорті більше 50% товарів відносяться до категорії High-skill та Medium-skill. В України на експорт таких товарів припадає близько 15% загального обсягу.

За основними середньо- та високотехнологічними товарними групами експорт у 2018 році виглядав наступним чином:

 

Експорт окремих груп товарів у 2018 році, млн.доларів США

Не знаю кому як, але мені особисто після такої статистики захотілось, щоб Україна  хоча б вполовину стала такою «найслабшою економікою ЄС».

Правда для цього таки доведеться гармонізувати своє законодавство з ЄС, згадати про верховенство права, свободу слова та повагу до людини. А також не завадить підвищити загальну економічну грамотність населення, включаючи депутатів Верховної Ради. Трускавця явно було замало.

Дякую.

Статистичну інформацію можна взати тут і тут :)

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma