Enigma Enigma

Яков

2020-12-18 07:31:38 eye-2 293   — comment 0

Карьерна "дробина" чи "шибиниця" для полковника МОУ Чернецького?

Як зарекомендувати себе на аудитах в Міністерстві оборони України, результати яких є сумнівні? Як перетворити умовну можливість доведення державних підприємств до банкрутства в реальний факт? Чому і як полковник Чернецький Олексій Клавдійович за часів пана Бойка,  Директора департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони України отримав значне підвищення? Все це і багато ще цікавішого в нашому матеріалі. Буде цікаво.

Знайомство.

Серпень 2020 року. Ні в чому не помітний на перший погляд полковник Чернецький Олексій Клавдійович обіймає посаду начальника відділу пов’язаного з аудитом державних підприємств в Київському територіальному управлінні. І все можливо було так і далі, якби не особисті зв’язки з заступником Міністра оборони паном Ігорем Халімоном та аудити в Івано-Франківському та Чернігівського військовому лісгоспах, які йому довелось особисто очолити.

По закінченню даних аудитів у полковника Чернецького, як то кажуть, пішов суцільний “флеш рояль”. Під нього вводять абсолютно нову посаду. Він стає заступником директора департаменту з аудиту, а сектором його відповідальності стають усі держпідприємства Міністерства оборони України.  

У цей час ні закупівля озброєння, ні пальномастильних матеріалів, ні харчування, стосовно яких в Міністерстві раз по раз виникають скандали, пана Бойка не цікавлять. Пріоритетним напрямком роботи Департаменту стає аудит держпідприємств Міноборони.

Та все по порядку.

Ми попросили експертів… проаналізувати надані нам матеріали аудиту в Івано-Франківському військового лісгоспі.  І ось, що з’ясувалось.

Аудиторський звіт “Ів-Фр ЛПК” № 234/6/40/29 містить суперечливі висновки (або помилки, що призводять до неоднозначного трактування) щодо сум порушень що призвели до втрат.

Зі змісту самого аудиту так і не зрозуміло яку виявлено суму збитків, адже на одній сторінці це 85,8 млн. грн., а на іншій це 99,4 млн. грн. При цьому, як зазначено по тексту, 85,8 млн. грн. це порушення, що не призвели до втрат. Поясненням такої різної кваліфікації порушень може бути особиста безграмотність або корегування сум на кінцевому етапі завершення аудиту.

Ось приклад.

 

 

Достатньо лише прочитати фразу встановлено порушення, що призвели до втрат, на загальну суму 99 386,23 тис. грн., з яких 85 849,03 тис. грн. порушення, що не призвели до втрат. Так все таки призвели ці порушення до втрат чи ні?

На стор. 70 Аудиторського звіту ДП “Івано-Франківський ЛПК” зазначено, що аудитом Шепетівського військового лісгоспу встановлені факти  безпідставного вилучення зі складу земель Міністерства оборони земельних ділянок загальною площею 4,507 га за нормативною вартістю 8,8 млн. грн.

Однак, у довідці аудиту Шепетівського військового лісгоспу, зазначені суми відсутні, а це вже має ознаки службового підроблення, що карається за ст. 366 Кримінального кодексу України.

Загалом експерти вказали, що аудиторський звіт написано так, ніби той хто його писав немає жодного відношення до аудиту, оскільки в ньому раз по раз йдуть посилання на недіючі в той чи інший період документи, йде підміна понять, описані порушення не підтверджуються доказовою базою і багато в чому є здогадками тієї особи, що писала.

Аудиторський звіт було підписано з коментарями в яких вказувалось на проблеми із його оформленням і відсутності підстав для зроблених висновків, але коментарі прийняті не були, враховуючи численні орфографічні помилки.

Що стосується аудиту Чернігівського військового лісгоспу, який було проведено  у липні 2019 року представниками Чернігівського підрозділу аудиту, слід зазначити, що вказаною перевіркою порушень та недоліків виявлено не було.

Не погодившись з такими результатами, Чернецький зміг переконати керівництво департаменту про існування неіснуючих збитків на загальну суму 10 млн.грн. і тут розпочинається саме цікаве.

У грудні місяці 2020 року за результатами аудиту зареєстроване кримінальне впровадження. Головним управлінням майна та ресурсів, як органом військового управління лісгоспу, було проведено власну перевірку, за результатами якої порушень встановлено не було. Неодноразові звернення Головного управління майна та ресурсів переконати Департамент щодо вирішення згаданого питання та довести інформацію що це не відповідає дійсності було проігноровано.

Таку ж перевірку на вимогу суду здійснювали представники Держаудитслужби, які за результатами роботи згаданих збитків не знайшли.

За таких обставин, військова прокуратура звернулася до депртаменту з проханням повторно провести аудит.

Переконавши керівництво Департаменту в тому що збитки визначено законно, цього разу Чернецькому було не складно переконати і підписати відповідь про недоцільність проведення даного позапланого аудиту, адже це нікому не було вигідно. Процес банккрутцтва державного підприємства вже був запущений, відступати ніхто не збирався. Але при цьому слід звернути, що Бойко інформував не Міністра оборони України, якому підпорядкований, а його заступника Ігоря Халімона.

Одночасно в червні 2019 року військовою контррозвідкою було надсилано лист до Департаменту внутрішнього аудиту з переліком додаткових запитань, які слід дослідити під час позапланового аудиту (лист від 10.06.2019 № 17/1/2-2347нт).

Зокрема у пункті 12 переліку запитань, зазначено: «Здійснити розрахунок можливого збитку держпідприємству, який міг бути завданий діями посадових осіб ДП ЧВЛ, внаслідок реалізації деревини за заниженими цінами». Відомості Державного лісового агенства щодо вартості будуть надані в робочому порядку.

Провівши аудит і дослідивши зазначені в листі запитання військовими аудиторами збитків на 10 млн.грн. виявлено не було.

Після цього вже в серпні 2019 року військовою контррозвідкою надсилається ще один лист до якого додається диск з інформацією від Державного агенства лісових ресурсів України про рівень цін на лісоматеріали.

Північно-східне територіальне управління військового аудиту, що проводило безпосередньо аудит, категорично не погоджувалася з наявністю збитків на державному підприємстві, про що неодноразово зверталася до Департаменту.

Зокрема зазначалося, що окремі нормативно-правові акти втратили чинність, а тому не можуть бути підставою для порушення.

Незважаючи на це в Департаменті це не порахували достатнім аргументом, а зазначено: «реалізація лісопродукції, через проведення аукционів на товарних біржах в регіонах України, проводяться і після скасування наказу № 42…». Тому було прийнято рішення додаткові аудиторські дослідження проводити не доцільно та кваліфікувати виявлену різницю в сумі 9,9 млн.грн. як орієнтовні втрати доходів.

 

Така відданість не могла бути не оцінена, саме тому наш герой призначається на посаду заступника директора департамету.

Після цього, ДБР було направлено запит про надання усіх матеріалів аудиту, адже не могло спокійно спостерігати за цим свавілям та штучним знищенням державного підприємства.

З причин ігнорування з боку Департаменту запитів від Головного управління майна та ресурсів, було направлено лист до Територіального управління яке безпосередньо проводило аудит та наведено ряд обставен за якими слід зняти з обліку 10 млн.грн. як такі що не відповідають дійсності. В свою чергу териториальне управління звернулося до Департаменту, та попросило надати пояснення. При цьому переписка велася безпосередньо з Чернецьким, який повідомив про те що у звіт вносилися зміни і саме через це було встановлено збитки. Тобто аудитори не виявили, але Департамент примусово вказам їм внести зміни. Саме так з’явились ці збитки на суму 10 млн. грн. Що поробиш люди військові, приказали – вони змінили думку.

Ще одним цікавим моментом є письмове попередження пана Чернецького про негативні наслідки для підприємства через перекваліфікацію порушення. Ось текст листа.

                                                                              Шановний пане Олексію!

Північно-Східним управлінням внутрішнього аудиту (далі – Управління) від  Головного управління майна та ресурсів (далі - ГУМР) на свій запит щодо не виконання Державним підприємством Міністерства оборони України  «Чернігівський військовий лісгосп» пропозицій був отриманий лист за вих. від 07.10.2020 № 503/12/8016.

Довідково: Управлінням на Підприємстві в липні 2019 року проводився аудит, за результатом якого був складений аудиторський звіт від 12.07.2019 3234/1/31/22. В подальшому, на виконання розпорядження Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони України від 05.09.2019 № 234/3168 та  від 10.09.2019 №234/3222   до  аудиторського звіту від  12.07.2019 № 234/1/31/22 були   внесені відповідні зміни,  зокрема  до звіту було включено порушення – недоотримання фінансових ресурсів на орієнтовну суму 9974831,17 грн., яке було допущено внаслідок фактичної реалізації лісопродукції впродовж 2016-2017 років за цінами нижчими ніж склалися на аукціонах.

За змістом листа від 07.10.2020 № 503/12/8016 вказано, в тому числі, що   виконання пропозиції призведе до донарахування фіскальними органами несплаченого ПДВ у 2026-2017 роках  до бюджету, автоматичного нарахування пені і штрафів, інших податків, значного погіршення фінансового стану, арешту рахунків,   ризику банкрутство підприємства та відсутності інформації в ГУМР   про  прийняття рішення Департаментом щодо перекваліфікації вищевказаного порушення і інше. Лист за вих. від 07.10.2020 № 503/12/8016 у Додатку № 1.

Доповідаю на Ваше рішення.

Додаток:  1. Копія листа за вих. від 07.10.2020 № 503/12/8016.

У зазначеному листі, органом військового управління надаються беззаперечні аргументи стосовно відсутності збитків, а також застереження про негативність наслідків, що можуть відобразитися на фінансовому стані державного підприємства після додаткового оподаткування. Також у листі зазначено про ігнорування подібних листів направлених на адресу Департаменту та просять надати можливість не виконувати надані аудитом пропозиції щодо відображення за обліком збитків.

Отже що ми маємо: аудитом надано пропозиції, виконання яких доведе до банкрутства державного підприємства. Що це??? Кому потрібний такий аудит??

Майже одночасно, Бойком було повторно відмовлено військовій прокуратурі у проведені повторного аудиту.

Отже підсумуємо, військовим аудитом, незважаючи на лист військової контррозвідки збитків не встановлено, врешті як і Держаудитслужбою, про що було зазначено в офіційних документах (аудиторський звіт та акт ревізії).

Незважаючи на це ряд застережень в кваліфікації, Департаментом направлено телеграму до Північно-Східного управління щодо кваліфікації порушення у Чернігівському військовому лісгоспі, та зазначено що змінювати позицію ніхто не збирається.

Військова прокуратура двічі звертається до Департаменту з проханням провести ще один аудит для з’ясування усіх обставин, але Департамент відмовляє!!!

Ця історія здається якоюсь дивною, адже Державне підприємство підпорядковане Міністерству оборони України і кому як не йому переживати про процвітання лісгоспу. Але ж ні, все навпаки, придумаються вигадані збитки, в приказному порядку вимагають їх облікувати, заперечення до уваги не приймаються, намагання поінформувати Міністра блокуються, на вимогу прокуратури повторні аудити не проводяться, а підприємство продовжує банкрутіти. Не дивно?  Чому Міністерство оборони України не бажає розібратися та, можливо врятувати підприємство??? Кому це  вигідно???

І ви лише погляньте за чим підписом було направлено цей лист. Тепер наш герой Чернецький може вести переписку особисто, за одно вирішувати яке державне підприємство доводити до банкрутства, а яке ні. Гарний механізм впливу, не так???

І ось пан Чернецький змилився та відповів Головному управлінню майна та ресурсів стосовно погодження проекту доповіді міністру і ось що він відповів.

Весь цей час, Головне управління майна та ресурсів намагалося довести інформацію до Міністра Тарана, проте марно. Без погодження Департаменту внутрішнього аудиту доповідь не приймали, а підприємство продовжувало котитися до банкрутства, адже нараховані аудиторами збитки негативно вплинули на стан підприємства, а саме:

донарахування несплаченого ПДВ – орієнтовно 1,7 млн. грн..;

донарахування несплаченого податку з прибутку – орієнтовно 1,3 млг. грн.;

донарахування частини несплаченого до бюджету прибутку – орієнтовно 5 млн. грн.

додаткове автоматичне нарахування пені та штрафів за минулі роки.

 

Також слід звернути на ознаки замовленого характеру:

Результати зовнішнього незалежної ревізії Держаудитслужби, яка проведена в рамка кримінального провадження № 42019270320000012 на підставі ухвали суду, до уваги не взято (там збитків не встановлено);

Дивне надання УВКР диску з таблицями з чіткою вказівкою у листі підрахувати збитки;

В аудиторському звіті не зазначено походження цієї таблиці, а отже є сумнівним доказом;

Непогодження військових аудиторів, що проводили аудит, з висновками про збитки.

Відсутність жодних нормативно-правових підстав для висновків про збитки;

Для розрахунку так званого збитку аудиторами не включено реалізацію деревини, яку здійснено за результатами аукціону. При цьому реалізацію такої ж деревини, такої ж якості та у той же період, за такими цінами, яку реалізовано за прямими договорами, включено до розрахунку збитку.

Факти що підтверджують можливу втрату державного підприємства.

Вибіркове вилучення слідчими органами первинних документів, до уваги не взято аукціонні свідоцтва;

Висновки судово-бухгалтерської експертизи  з точністю до копійки відповідають сумі надуманих збитків;

Ігнорування Департаментом прохання поінформувати міністра та призупинити виконання рекомендацій щодо обліку збитків.

Ймовірність наступних подій:

Оголошення підозри комусь із числа працівників підприємства;

Рішення суду щодо амністії або умовного терміну

Нарахування усіх податків, штрафів та пені;

Блокування ДВС банківських рахунків ДП;

Арешт майна ДП та його примусова реалізація;

Банкрутство одного з прибуткових підприємств Міноборони, а лісові масиви передадуть до інших структур

Як цікаво виходить вигадати збитки входить до повноважень Департаменту внутрішнього аудиту, а ось розібратися в цьому уже не належить до їх повноважень. Дивно?? А можливо це так комусь потрібно?????

І на останок ось який цікавий лист попав до наших рук. Це лист від Державного агентства лісових ресурсів, яке адресоване міністру Тарану щодо повернення державних лісогосподарських підприємств.

Так ось, виходить, що міністр ТАРАН листом від 21.10.2020 № 220/6399 звернувся до Державного агентства лісових ресурсів з проханням повернути лісові господарства, які раніше за розпорядженням Кабміну у Міноборони відібрали ще у 2013 році.

І на скільки ми були здивовані, коли прочитали, що причиною непогодження агентства повертати лісові господарства є саме результати аудитів Служби внутрішнього аудиту Збройних Сил України!!!! Ось цей лист

Цікаво, не так??? А тепер давайте пригадаємо надумані паном Чернецьким суму порушень у ДП Івано-Франківський лісгосп та добавимо сюди сумнівні порушення нібито встановлені у ДП Чернігівський військовий лісгосп і все стане ясно.

Отже використавши наші надумані результати агентство відмовило Мінобороні повертати лісгоспи.

А ось тут уже питання до міністра, на кого тоді працюють пан Бойко та пан Чернецький??? Ну точно не на Міністерство оборони України!!!

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma