Enigma Enigma

Виктория Солодухина

2021-05-15 09:11:48 eye-2 3991   — comment 0

Чи запрацює Комісія з питань зниклих безвісти?

Як повідомляє Голова Комісії з питань зниклих безвісти за особливих обставин Володимир Максимченко:

12 травня 2021 року відбулося чергове засідання Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. На засіданні обговорювали організаційні питання, без вирішення яких повноцінна робота Комісії неможлива.

Основна увага при обговоренні була зосереджена на ініціюванні змін до Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти», оскільки ці зміни дадуть змогу визначити адміністратора Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин (що на сьогодні є питанням № 1), та на відсутності затвердженого Положення про комісію, яке було відправлено на погодження до Кабінету Міністрів України ще в лютому 2021 року.

Незважаючи на те, що голова Комісії виконує свої обов’язки на громадських засадах, вирішення проблеми матеріально-технічного забезпечення наразі є дуже важливою складовою роботи Комісії, оскільки відсутність жодної штатної посади в Секретаріаті Комісії не дає можливості запустити роботу пошукових груп, опрацьовувати справи осіб, зниклих безвісти, надавати психологічну допомогу родичам безвісти зниклих, повноцінно приймати родичів безвісти зниклих. Адже відповідно до вищезгаданого Закону України «матеріально-технічне забезпечення діяльності Комісії здійснює Секретаріат Кабінету Міністрів України», однак це лише означає, що Секретаріат Кабінету Міністрів України надає свої приміщення та технічне обладнання для проведення засідань Комісії.

Відтак, станом на зараз без затвердження Положення та створення Секретаріату Комісії зі штатними одиницями та належним матеріально-технічним забезпеченням робота Комісії неможлива в повному обсязі.

Однак члени Комісії намагаються здолати ці перешкоди, аби розпочати повноцінну роботу, для якої вони були покликані. Так, наприклад, під час засідання представники Міжнародного комітету Червоного Хреста запропонували Комісії розглянути комплексне рішення, яке було ними розроблено для своїх зовнішніх партнерів з метою допомоги в управлінні інформацією про зниклих безвісти осіб та загиблих. Воно призначене для надання можливості партнерам узяти на себе передбачену міжнародним гуманітарним правом та національним законодавством відповідальність за ведення належного обліку зниклих безвісти осіб та загиблих, а також для докладання всіх зусиль для з’ясування долі зниклих безвісти осіб та ідентифікації померлих.

 

Пи.Си. Хочу додати, що на мій особистий погляд пан Максимченко людина порядна, розумна та енергійна. Він має досить амбітний план, що до розбудови роботи комісії. Він відкритий. Він активно контактує з членами родин зниклих безвісти. І найголовніше: ВІН ВИЗИВАЄ ДОВІРУ у родин зниклих безвісти.

Найважливіше питання зараз – чи готов Секретаріат Кабинету Міністрів України надати можливість працювати Комісії з питань зниклих безвісти?
І ще одно: чому Секретаріат Кабінету Міністрів України вже 5 місяців блокує пошук зниклих безвісти і допомогу їх родинам?

Це щось особисте?

А якщо особисте, то чиє?

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma