Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2023-11-14 12:05:48 eye-2 3970   — comment 0

Чому корови не літають?

І справді, чому багато тварин вирішили зайти так далеко, що втратили свої чудові крила, які колись мали їхні предки?

Хай там як, але ця книжка відомого популяризатора науки – справжній політ фантазії, а також дослідження історії польотів від міфічного Ікара, якому так і не вдалося підкорити небо, вимерлих птахів-гігантів до сучасних літальних апаратів. Тож, знов-таки, через науку, ідеї та уяву у дослідженні Річарда Докінза "Політ фантазії. Природні і рукотворні способи обійти гравітацію" маємо справжній виклик гравітації і відкриття секретів про те, як природа і людина навчилися долати силу тяжіння і підніматися в небо.

Таким чином, перед нами повна історія польотів, яка пояснює, як живі істоти піднялися в небо і надихнули людей на власні надзвичайні подвиги. Також у книжці порівнюються походження та механізми, які дозволяють здійснювати політ штучним літальним апаратам, таким як літаки, гелікоптери та повітряні кулі, та тваринами, які навчилися літати завдяки еволюції. Адже людство навчилося літати завдяки своєму розуму, про що зокрема свідчить наявність у нашому житті парапланів, літаків, гелікоптерів, ракет і навіть реактивних ранців, завдяки чому польоти сьогодні цілком реальні. Ми пройшли настільки довгий шлях, що тепер можемо навіть невагомо літати в космосі.

"Здається, що літання - це надзвичайно корисна здатність, придатна для найрізноманітніших речей, - нагадує автор і тут-таки запитує: - У такому разі ви можете запитати, чому всі тварини не літають? А точніше, чому багато тварин вирішили зайти так далеко, що втратили свої чудові крила, які колись мали їхні предки? Наука дає змогу подорожувати в часі, чи то вперед у компанії Всесвіту, що приголомшливо розширюється, чи то назад через уламки щойно народженої Сонячної системи до початку самого часу. Політ — це втеча від гравітації у третій вимір, і так само наука — це втеча від сірої нормальності повсякдення, яка відкриває шлях до захмарних висот фантазії. Тож розправмо крила та погляньмо, куди вони нас віднесуть".

 

Річард Докінз. Політ фантазії. Природні і рукотворні способи обійти гравітацію. – К.: Лабораторія, 2023

 

Ілюстрація: Pedro Peralta

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma