Enigma Enigma

Володимир Селезньов

2018-12-08 14:50:33 eye-2 4104   — comment 26

Чому я не згоден з В’ятровичем

Ті, хто читав мої пости, а також мою книжку Кремлівський плагіат, мабуть погодяться, що мене важко запідозрити в надмірній любові до росіян, їхньої історії та культури. Навпаки, я абсолютно не сприймаю ідеологію «русского мира» і вважаю її шкідливою. Але розвінчуючи ті чи інші міфи кремлівської пропаганди, в жодному разі я не намагався якось принизити своїх опонентів, дотримуючись принципу наукової неупередженості.

На жаль, інколи доводиться спостерігати зовсім не наукове ставлення до цього питання у здавалося б цілком наукових колах. Як повідомляє «5 канал» очільник Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович на особистій сторінці у Фейсбуку оприлюднив фото популярного героя з кіноепопеї «Зоряні війни» - наймудрішого джедая всіх часів майстра Йоду. На світлині у соцмережі він зображений у вишиванці та кашкеті із зображенням гербу України. Під фото розміщений напис: «Гойдатиме вітер ноги твої москаль якщо ти».

З повагою ставлюся до пана Володимира та багатьох його ініціатив, але в даному випадку з ним не згоден. Вважаю, що науковець такого рівня не має скочуватися до подібних карикатур, образ та етнофолізмів. Бо як казали давні римляни: «Що дозволено Юпітеру, не дозволено бику». Вчений має оперувати лише науковими аргументами і перевіреною, достовірною інформацією, ведучи наукову дискусію, а не підпадати під вплив емоцій, перетворюючи полеміку на базарну перепалку. Звичайно, в науці є місце й для жарту, але цей жарт не може бути образливим чи політично заангажованим.

І ще одне. Не раз стикався в соціальних мережах, коли українці називають росіян мокшами, їхню мову мокшанською тощо, вкладаючи в це образливий, принижуючий зміст. Так ось, для тих, хто не знає. Народ мокша – це один з народів фіно-угорської мовної сім’ї, який разом з народом ерзя офіційна російська наука називає псевдоетнонімом мордва. Насправді мокша і ерзя – це два самостійні народи. Народ мокша, так само як і український та багато інших народів російської імперії, постраждав від російської експансії та російського шовінізму. Сьогодні втрачається мокшанська мова, а чисельність мокшан невпинно зменшується.

Тож не годиться українцям, які завжди відрізнялись толерантністю, принижувати інші народи, тим паче без жодних на це підстав.    

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma