Enigma Enigma

Сергій Стерненко

2018-10-11 10:21:06 eye-2 3832   — comment 1

Зручне правосуддя: як в Одесі укріплюється мафіозна вертикаль

Після Майдану українці мали величезний запит на зміни в державі. На відновлення забезпечння принципу справедливості. На покращення рівня життя. 

У нас нібито почали реформувати поліцію, створили САП і НАБУ, забрали частину повноважень у прокуратури та мають запустити ДБР.

Але без першочергового реформування судової системи будь-які зміни приречені на провал. Особливо коли люди, котрі повинні вершити правосуддя, зайняті власним збагаченням. А свої посади використовують не за признченням, а як інструмент для задоволення своїх матеріальних потреб.  

Один з таких — голова Київського районного суду м. Одеси Сергій Анатолійович Чванкін.

        

Він привернув увагу до себе тим, що саме до його суду стали потрапляти резонансні справи, котрі розслідує Головне управління Нацполіції Одещини. Справа в тім, що фізично ГУНП знаходиться в Приморському районі міста, отже за законом всі провадження, котрі там розслідують, мали б направлятись на стадії досудового слідства в Приморський суд. 

Зокрема, це стосується обрання запобіжних заходів підозрюваним щодо двох резонансних злочинів — замахів на активістів Віталія Устименка та на Олега Михайлика, хоча навіть місцем скоєння цих злочинів був саме Приморський район Одеси.      

Якщо звернутись до даних з реєстру, то можна побачити цікаву інформацію — 6 вересня 2018 року юридична адреса ГУ Національної поліції змінилась. Раніше це була вул. Єврейська, 12 — Приморський район. Тепер же це вул. Академіка Філатова, 15А — Київський район міста.          

Хоча на самому сайті ГУНП вказано не цю, а фактичну адресу — вул. Єврейська, 12. Вона ж є і адресою для листування. Там же знаходяться і всі структурні підрозділи управління. 

За новою ж юридичною адресою (Філатова 15А) управління поліції знаходиться тільки один орган, що є в структурі МВС — Київський відділ поліції.

Для чого ж поліції знадобилось змінювати юридичну адресу? 

Практичне пояснення може бути тільки одне — для того, щоб важливі провадження, котрі розслідує одеська поліція, потрапляли саме до Київського районного суду. 

Хто ж такий голова Київського суду Сергій Чванкін і чому органи слідства можуть бути зацікавлені в тому, щоб справи надходили в його суд?

Чванкін — колишній працівник прокуратури. Три роки пропрацював суддею в Суворовському суді Одеси. 2 квітня 2011 року його було призначено на посаду судді Київського суду, а вже за 17 днів — 19 квітня він став головою цього районного суду.

Така стрімка кар‘єра видається дуже дивною, якби не один факт — дружиною Чванкіна є Голубєва Неллі Юріївна, племінниця одіозного політика та «хрещеного батька» судової корупції Сергія Ківалова. 

Ківалов очолює ВНЗ «Одеська національна юридична академія», де в свою чергу працює подружжя Чванкіна-Голубєвої. Про зв‘язок між Ківаловим та Чванкіним може свідчити також той факт, що останній є частим гостем заходів, що проводяться в академії, а газета «Слово», що належить Ківалову, пише про Чванкіна матеріали в дуже компліментарному стилі.

Якщо дослідити декларацію голови Київського суду, подану за 2017 рік, то з‘ясовується, що він на  безоплатній основі проживає в будинку площею 336 квадратних метрів, котрий належить його тещі —Голубєвій Олені Михайлівні. 

 

Голубєва О. М. працює вчителем в одній зі шкіл Овідіополя в Одеській області. І придбати на свою заробітну плату будинок площею понад 300 квадратів точно не могла. В тій же декларації зазначено, що дружина Чванкіна володіє земельною ділянкою площею 1000 квадратних метрів, а у спільній власності подружжя також є квартира і 2 стоянкових місця для автомобілей. Але в декларації не вказано жодного транспортного засобу у подружжя.

Коли ж Чванкін проходив атестаційну комісію, він не зміг пояснити, для чого йому потрібні паркувальні місця, і сказав що його возить сусід, таксі та помічник. 

Дивним видається і те, що на двох з дружиною Чванкін задекларував одну квартиру, в той час як у Єдиному реєстрі адвокатів та в Єдиному держреєстрі фізичних осіб-підприємців його дружина Голубєва Неллі Юріївна вказала дві різні квартири в одному будинку за адресою вул. Академічна, 14.

За фактом виявлених порушень НАЗК розпочало перевірку декларацій голови Київського суду, а засідання атестаційної комісії по ньому відклали. Тобто доля одіозного судді поки що під знаком питання.

 Також Сергій Чванкін є власником інформаційного ресурсу «Я и закон», дослідивши котрий можна побачити десятки матеріалів, що цитують самого Чванкіна. Контент сайту в інших публікаціях може свідчити про не просто робочі стосунки голови суду з представниками тієї ж одеської поліції та прокуратури області. Наприклад, в статті про мій домашній арешт  за сфабрикованим провадженням розписані деталі, котрі не досліджувались під час судового засідання, про наявність котрих не знав навіть я як строна провадження. Натомість таку інформацію міг надати виключно або прокурор, або слідчий.

За інформацією з моїх джерел в суді, адмініструванням сайту займається один з судових працівників прямо в будівлі суду.

Загалом на підконтрольний Чванкіну Київський суд вже давно скаржаться і активісти, і правозахисники, і адвокати. Це пов‘язано із скандальною відмовою розглядати провадження щодо подій 2 травня 2014 року, з виправданням сина депутата від Партії регіонів, що збив насмерть пішохода та у ряді декількох інших резонансних справ: втручання в автоматичний розподіл справ, засудження осіб, що мали алібі, тощо. 

 

Ви, певно, чули про те, як в регіонах сьогодні утворюються місцеві клани, що контролюють правоохоронну систему, органи самоврядування та суди. Таким чином вони отримують абсолютну індульгенцію на будь-які свої злочинини. Не без сприяння центральної влади. 

Це призводить до створення мафіозного синдикату з посадовців та відвертого криміналітету, зростання рівня злочинності, ризику появи місцевого сепаратизму та повної безкарності лояльних до мафії посадовців.

Але для розуміння, як це відбувається зсередини, порібно бачити наочний приклад.

Ця історія про те, як на наших очах вибудовується та укріплюється одеська кримінальна вертикаль. І її елементами стають ті люди, до обов‘язків котрих входить завдання охороняти Закон.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma