Enigma Enigma

Vic Field

2019-05-26 05:24:13 eye-2 4170   — comment 0

Cмачного! Про оливки.

В СРСР оливки не мали попиту у населення. "Чому?" - спитала я усезнаючий Гугл. Інтернет пошук видав чимало інформації, але я напишу тільки те, що особисто мене зацікавило. Оливкові дерева з'явилися в Азербайджані та Криму ще на початку нової ери. Найстаріша олива України росте в Микитському ботанічному саді під Ялтою (зараз територія окупованого Криму). Дереву 2000 (дві тисячі!) років. Під час царської Росії оливки вирощували в Новому Афоні (зараз територія окупованої Грузії). До кінця 60-х років XX століття вирощування оливок було одним з ключових напрямків аграрної промисловості Закавказзя та Середньої Азії. Але раптом  "оливу в cоюзе постигла та же участь, что и цитрусовые и сахарный тростник – развитие этого направления было признано нецелесообразным, поэтому число оливковых деревьев сократили в 5 раз"

Нагадаю, що під час Радянського Союзу було центральне адміністративне планування. "Слуги народу" від комуністичної партії, сидячі в московському Кремлі, планували не тільки економіку країни і долі регіонів, але що і скільки повинна вживати радянська людина. Для себе в них завжди був "Кремльовській пайок", який простій людині міг тільки наснитися у чарівному сні.

Кінець 90-х років XX століття. Я приїхала з районного центра в обласний до моєї подруги. Вона накрила стіл і обіцяла щось незвичайне. Це "заморский продукт" з Іспанії - чорні оливки. За її словами, відчути справжній смак оливок можна тільки після .... горілки. Ще кілька років після цього випадку, я була свідком, коли оливки (чорні або зелені) ставили на стіл поруч з солоними огірками, як закуску до алкогольних напоїв. Одного разу я побачила оливкову олію на кухні колежанки й спитала, що вона з нею готує. Відповідь була, що вона не використовує цю олію для пригодування їжи, вона її ... п'є ложками для здоров'я. "Греческий салат" - була перша страва з оливками, яку я куштувала в ресторані на одній з корпоративних вечірок. Дуже довгий час, як і більшість людей, я поділяла оливки на три види: чорні, зелені, та ті, що в мартіні. Коли переїхала до ПАР, то додала четвертий вид - каламата оливки (пурпурного кольору. дивіться фото на початку).

Можете уявити мій подив, коли я дізналася, що існує більше ніж 300 сортів оливок. Зелені, пурпурні та чорні оливки збирають з одного дерева. До речі, "масліни" - це радянський термін для оливок. Зараз його використовують тільки в пострадянських країнах. Природно зрілі оливки чорного кольору дуже м'які. "Звідки ж беруться тверді чорні оливки?" - спитаєте ви. Відповідь: це зелені оливки, які були насичені киснем та замариновані зі спеціальними солями.

В ПАР перші оливи були посаджені в 1661 році, а перші оливкові сади для промисловості - в 1925 році. Оливкова олія та оливки були дієтичними продуктами до 70-х років, поки не розпочався бум споживання. Оливки свіжими не їдять, вони дуже гіркі. Маринують або сушать столові сорти оливок, з інших виробляють олію. З оливками печуть хліб та піцу, додають у соуси та страви, роблять тапенаду та песто. Оливкову олію з бальзамічним оцтом подають разом зі свіжим хлібом до столу, як початкову страву (стартер) перед основним блюдом. Завершую мою статтю рецептом смачної страви з... оливками :)

ПЕЧЕНА КАРТОПЛЯ З ЧОРНИМИ ОЛИВКАМИ ТА ТОМАТАМИ ЧЕРІ

Інгредієнти:

На 1 кг звареної зі шкіркою картоплі (краще маленьку обирати)

200-250 г оливок (чорних)

250 г томатів чері

3 зубчики часнику (порізаного, можна і без)

сіль та перець за смаком

оливкова олія

свіжа петрушка (порізана).

Приготування:

Розігріти духовку до 190С

На лист, помащений олією, викласти порізану картоплю. Збризнути олією поверх.

Запікати 20 хвилин (я перевернула після 10 хв).

Додати оливки, томати, часник та запікати ще 10 хв.

Посолити, поперчити (можна в процесі готування),

Перед подачею на стіл посипати порізаною петрушкою.

Смачного!

 

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma