Enigma Enigma

Тарас Процев’ят

2019-09-30 05:09:10 eye-2 2684   — comment 0

ДБР:перший пішов! На черзі Приват та інші?...

27 вересня 2019 року на офіційному сайті Державного бюро розслідувань поінформовано про  заочне повідомлення підозри народному депутатові України III-VIII скликань Костянтину Жеваго. Його підозрюють в організації розтрати коштів банку “Фінанси та Кредит”, в якому він є бенефіціарним власником. Банкіру та нардепу закидають розтрату та легалізацію більше 2,5 мільярдів гривень (113 мільйонів доларів США) банку “Фінанси та Кредит”. В ході досудового розслідування було встановлено, що кошти, отримані за порукою банку, були використані на користь іноземних компаній, які належать самому нардепу.

Колишнього банкіра підозрюють в організації розтрати чужого майна, яке перебувало у віданні службової особи, вчиненому за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах та легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах  (ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209  Кримінального кодексу України).

 

Дешо про історію

 

Масштабне кредитування пов’язаних осіб, приховування кінцевих власників-беніфеціарів,  неправдиві фінансові звіти та аудити банків,  фіктивні рахунки в іноземних банківських установах, відмивання грошей клієнтів та вкладників, виведення їх за кордон власниками банків – характерні риси банківської злочинної схематики  в Україні на початку третього тисячоліття. Саме з цих причин впродовж  останніх семи років було ліквідовано 85 фінустанов. Ще два банки вдалося продати інвесторам, у двох фінансових установах вдалося створити перехідні банки, у 5 випадках фонду вдалося передати активи та зобов’язання іншим установам,  "ПриватБанк" націоналізовано.

Загальна сума незаконно виведених за кордон коштів власниками перелічених банків складає, на думку експертів, мінімум 400-500 млрд гривень. Вкладникам цих банків Фонд гарантування вкладів змушений був виплатити майже 90 млрд гривень.

Ми вітаємо ДБР з добрим починанням. Але попереду – титанічна робота. Адже окрім банку  “Фінанси та Кредит” на черзі в ДБР має бути ще сотня банківських установ. Але в першу чергу суспільство хвилює ситуація навколо «Приватбанку».

 

Чому Приват?...

 

Нагадаємо, що офіційним прес-релізом НБУ 16 січня 2018 року оприлюднено висновки forensic-аудиту «Приватбанку», який охоплював 10 попередніх років його діяльності, проведеного приватним агентством Kroll (заснована у 1972 році, штаб-квартира розташована у Нью-Йорку). У висновку агентства стверджується,  що до націоналізації у грудні 2016 року понад 95% корпоративного кредитного портфеля Привату було надано сторонам, пов'язаним з колишніми акціонерами (бенефіціарами були Ігор Коломойський і  Генадій Боголюбов) та групами афілійованих з ними осіб. Наприкінці 2016 року 75% кредитного портфеля було консолідовано у кредити 36 позичальникам, пов'язаним з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. Більшість із них не погашаються та є простроченими, що призвело до збитків банку щонайменше в 5.5 млрд доларів США, тобто більше 150 000 000 000 гривень.

На ці кредитні кошти купувалися активи, фінансувався бізнесу в Україні та за кордоном на користь екс-акціонерів та афілійованих з ними груп осіб.

На думку аудиторів, механізми, які використовувалися для маскування джерел та реального призначення кредитів, мають характерні риси скоординованої схеми відмивання грошових коштів.

Реалізувала протиправні схеми з кредитними коштами секретна банківська структура всередині ПАТ "Приватбанк": забезпечувала проведення платежів та сприяла руху коштів за сотнями кредитних договорів на мільярди доларів США в інтересах осіб, пов'язаних з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. Банк залучав кошти українських та закордонних вкладників для підтримки схеми циклічного перекредитування.

Крім того, «Приватбанк» неодноразово надавав неправдиву інформацію щодо свого фінансового стану, що могло бути досягнуто через систематичну фальсифікацію фінансової звітності колишнім менеджментом банку.

 

Скільки кожен з нас потратив на порятунок «Приватбанку»?...

 

Станом на сьогодні, у банку відкрили рахунки понад 22 мільйони клієнтів, він обслуговує приблизно 60 % транзакцій та половину платіжних карток,  в банку сконцентровано до 40 % депозитів всієї банківської системи.

Нагадаємо, 21 грудня 2016 року Приватбанк перейшов у державну власність, щоб запобігти обвалу всієї банківської системи.

На думку фінансового аналітика компанії ICU, Михайла Демківа, який проаналізував прямі витрати входження держави в капітал банку, загальна сума витрат з державного бюджету, тобто з нашої з вами кишені, на докапіталізацію «Приватбанку» склала 155.3 млрд грн. Вносилася вона державою  в чотири етапи: грудень 2016 р. – 43,0 та 64,0, лютий 2017 р. – 9,8, липень 2017 р. – 38,5 млрд грн.

На думку фінансового аналітика такі витрати лише зростатимуть через загрозу у вигляді позовів кредиторів банку, чиї кошти були списані в капітал установи. Найголовнішим же фактором для скорочення фінансового тягаря для платників податків є погашення раніше виданих кредитів компаніями, пов'язаними із колишніми власниками банку.

А тим часом, "19 грудня 2017 року Високий Суд Англії видав наказ про всесвітній арешт активів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також шести компаній, які, ймовірно, їм належать або знаходяться під їх контролем", - поінформовано громадян в повідомленні націоналізованого «Приватбанку».

Та незважаючи на це, Геннадій Боголюбов вимагав в уряду України компенсувати йому втрату частки в Приваті, а Ігор Коломойський у суді оскаржує визнання банку неплатоспроможним і саму націоналізацію та також прагне виплати йому 2 млрд доларів США в якості компенсації.

Наразі проходять близько чотирьох сотень українських судів, що стосуються націоналізації банку.

Ми сьогодні не знаємо реальну число громадян України, оскільки нас чекає загальнонаціональний перепис населення. Але якщо взяти кількість дорослих громадян - виборців, внесених до списків виборців на виборчих дільницях на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року – 29 973 739, порахованих Центральною виборчою комісією, то кожен з нас, виборців, заплатив за порятунок «Приватбанку»  майже 5 200 гривень.

 

Слід взяло ФБР?...

 

Федеральне бюро розслідувань веде розслідування проти олігарха Ігоря Коломойського стосовно можливих фінансових злочинів, включно з відмиванням коштів, посилаючись на видання The Daily Beast повідомила «Українська правда» 8 квітня 2019 року. «Видання  також зазначає, інформує сайт, що Ігоря Коломойського "звинувачували у замовних убивствах" (у 2015 році), а тепер вважають покровителем кандидата у президенти, … Володимира Зеленського.

За даними джерел, слідчі вивчають інформацію про ймовірні фінансові злочини, включно з відмиванням коштів. За їхньою інформацією, розслідування широкомасштабне і триває досить давно", - йдеться у статті.

"Коломойському не були пред'явлені звинувачення у жодному злочині, а адвокат, який його представляє, заявив, що той відкидає будь-які правопорушення", - додається у ній.

"The Daily Beast" також наводить слова Джонатана Брансона, який працював у посольстві США в Києві і був старшим аналітиком щодо України у Кризовій Групі (Crisis Group): "Я думаю, що Коломойський дуже небезпечний... Він, імовірно, один із найнебезпечніших олігархів, бо він один із тих, хто готовий забруднити руки".

 

Баланс.

 

Думається, що після зустрічі президента України Володимира Зеленського із  президентом США  Дональдом Трампом, розмови яких обговорює ввесь світ,  ДБР саме час нав’язати тісні стосунки із братською ФБР та поцікавитися із-за чого ввесь цей фебеерний шум навколо Коломойського та «Приватбанку».

А вже справою честі ДБР, паралельно з розслідуванням протиправної діяльності власника банку «Фінанси і кредит», взятися за повне, всебічне та об’єктивне розслідування дій незаконного відмивання та виведення фантастичних сум із «Приватбанку», в яких підозрюються власники і топменеджери фінустанови, притягнути винних у протиправних діях, а по простому - у пограбуванні усіх мертвих, живих і ненароджених українців,  до передбаченої законом відповідальності.

Народ повинен знати і відповідно «пошанувати своїх героїв» у  справі Привату. І це потрібно зробити якнайшвидше, бо у черзі на розслідування ДБР ще більше ста банків.

 

м. Київ

30 вересня 2019 року.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma