Enigma Enigma

Enigma

2019-11-13 11:21:18 eye-2 3114   — comment 0

Дегрик та Шевцов продовжують війну проти ЗМІ

Довгих 4 місяці сайт Enigma.UA заблокований в Україні через ухвалу Печерського районного суду м. Києва (суддя Вовк С.В. та прокурор Козуб Олександр) від 23.07.2019 року № 757/38387/19-к стосовно кримінального провадження 12018060020001159, згідно якого біля 20 сайтів визнано речовими доказами (ШТО) та накладено арешт на майнові права інтелектуальної власності. Про що ми писали в статті "Безпрецедентний наступ на свободу слова в Україні. Заблоковано десятки сайтів."

Рішення про блокування приймалося без ознайомлення з ресурсами та жодним чином не повідомивши їх адміністрацію. Специфіка проекту Enigma полягає в тому, що це відкрита блогова платформа, де контент створюється авторами і вони самі несуть відповідальність за опублікованиі матеріали, аналогічно як на Facebook чи Medium.

До моменту блокування ми уявлення не мали, хто такі пані Олена Дегрик та Євген Шевцов, як і про їхні піарні баталії в мережі інтернет,. Але після виходу статті "За что блокируют Корреспондент.net" ми зрозуміли, що через суд вони намагаються видалити з мережі інформацію про себе, яка показує їх не з кращого боку.

В останньому матеріалі  "Дегрик та Шевцов VS Enigma. Безглузде PR самогубство", на тему війни Олени Дегрик та Євгена Шевцова проти українських ЗМІ ми описали механізм, яким зацікавлені в видаленні інформації особи користуються можливостями Google для боротьби з піратським контентом.

І сьогодні зранку ми знову отримали аналогічний запит.

Стосовно розміщеного в нас матеріалу.

Скарга поляє в тому, що матеріал, який розміщений в нас назвали копією оригіналу, який розміщений на сайті "Аргументи і Факти" де розміщена піарна стаття, що позитивно висвітлює діяльність Олени Дергик (Олени Шевцової)

Перейшовши за посиланням, ми помітили, що на цей раз, навіть контент статті не було скопійовано, а просто посилання на зовсім іншу статтю з розрахунком на те, що підтримка Google не буде особливо займатися перевіркою і просто видалить матеріал з видачі пошуку.

Переглянувши профіль автора скарги, ми помітили, що не лише до нас було відправлено скаргу, але і до 42 інших сайтів.

Запити були націлені на видалення інфомації, про причетність Олени Дегрик та Євгена Шевцова щодо тиску на ЗМІ, яка з'явилися після заяви Ради Європи та Європейської Федерації Журналістів стосовно наступу на свободу слова в Україні через блокування десятків сайтів та миттєво була передрукована більшістю провідних українських ЗМІ.

На цьому скріншоті можна побачити, які інформацію намагаються видалити через скаргу, якою Google переконують в тому, що "Інтерфакс" скопіював контент з іншого сайту. З цього сайту інформація зникне, як тільки Google видалить з пошукової видачі матеріал interfax.

Ми з свого боку відповіли на цей запит і тепер очікуємо на рішення Google. Останнього разу рішення було прийнято на нашу користь.
 

Також кілька днів тому, наш резеврний домен був закблокований на 2 дні через масові скарги реєстратору, але ми успішно повернули домен, оскільки скарги були анонімні та юридично нікчемні. Ми не можемо асоціювати атаку на домен з чарівною парою Дегрик Шевцов, але все ж певні підозри маємо.

Вже 5 розглядів нашої апеляції в суді переносять по будь-яким надуманим причинам, залишаючи основний домен enigma.ua заблокованим частиною провайдерів на всій території України.

Для протидії затягуванню розгляду апеляції, що зніме це незаконне рішення, ми залучили європейських партнерів, відправили відповідну заяву до ДБР та надіслали вікритого листа до генерального прокурора з вимогою розслідувати прокурорське свавілля та змусити представника прокуратури нарешті з'явитися в суді.

Кінець епохи свободи слова в Україні починається саме так.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma