Enigma Enigma

Pogulyak2020

2020-08-06 10:56:27 eye-2 39   — comment 0

Дивні справи в Афганістані

     

Світова політика завжди концентрується в протистоянні великих держав. Для досягнення своїх цілей, вони вдаються найчастіше до дій, що викликають неоднозначну моральну оцінку, до різних родів дезінформації, інсценування. Огляд історії, без праці, дозволяє віддати «перше місце» в цьому, Сполученим Штатам Америки.

     Триває вже понад століття боротьба світових «центрів сили» за Афганістан, надає багато прикладів таємного і явного їх вторгнення в чужі справи. Провал американського плану об'єднання в Афганістані різного роду джіхаддістов, відсутність підтримки населення прихильників радикальних рухів, ефективні спроби влади країни навести порядок в ній і приступити до динамічного розвитку, привів до активних спроб надати деструктивним течіям «новий вигляд».

Метою нового плану є не тільки збереження американської присутності в Афганістані, але і створення в центральноазіатському регіоні постійного вогнища напруженості, що дозволяє надавати США тиск на своїх стратегічних суперників, - Росію і Китай, перешкоджати зростанню їх економічного і геополітичного впливу.

Основними інструментами реалізації нового заокеанського плану стають об'єднання розрізнених прихильників знищених міжнародних терористичних організацій, які знайшли тимчасовий притулок в Афганістані. Про небезпеку цього тренда неодноразово заявляв Лідер Нації, Президент Республіки Таджикистан Емомалі Рахмон, що вирізняв, що прикрощі афганського народу близькі сусіднього родинному народу нашої республіки, самому пережив трагічні роки громадянського протистояння. Вельмишановний Президент Республіки Таджикистан Емомалі Рахмон, на зустрічах з керівниками Афганістану, завжди вказував, що Республіка Таджикистан надавала і буде надавати всю необхідну допомогу в мирному врегулюванні афганської кризи, в боротьбі з тероризмом і екстремізмом.

 Порівняно новим елементом американської стратегії щодо Афганістану виступає заміна офіційно розміщених сил ООН і НАТО в країні, неофіційними, нелегітимними підрозділами американських приватних військових компаній. Прикладом таких підрозділів можуть бути загони ПВК «Кампейн». Дії таких підрозділів не регулюється міжнародним правом і часто знаходяться поза сферою впливу і уряду, підкоряючись виключно волі своїх замовників і грошового інтересу.
Новий американський план викликає не тільки негативну світську моральну оцінку, а й суперечить основоположенням ісламу. У цьому криється причина того, що він не отримує підтримку простих афганців, незважаючи на всі спроби його активного ідеологічного просування. Традиційний іслам завжди виступав проти поширення ворожнечі ідеологічними, релігійними і націоналістичними гаслами. На жаль, ми бачимо, що в основі американського плану знаходяться саме ці засуджує моральні факти.


У світлі сказаного викликає питання позиція Пакистану, з одного боку, проголошує себе одним із центрів світового ісламу, а, з іншого, активно допомагає США в транзиті ігіловцев з Сирії та Іраку на афганську землю, свідомо знаючи, що це призведе до збереження напруженості в Афганістані , зростання світового тероризму і буде перешкоджати розвитку і становленню благополуччя сусідньої держави і його народу. Пакистан надає не тільки логістичну підтримку новому американському плану, але і здійснює забезпечення терористів необхідними ресурсами і навчання їх в спеціалізованих таборах на своїй території.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma