Enigma Enigma

Освітня асамблея

2020-08-05 16:41:07 eye-2 3441   — comment 0

Дмитро Яворницький. Згадуємо видатного українського історика

Сьогодні згадуємо видатного історика Дмитра Яворницького.

Дмитро Іванович досліджував землі Південної України, де свого часу існувала Запорозька Січ. Історик не лише проводив розкопки, а й опитував колекціонерів і старожилів для того, щоб відтворити тодішні події.

У квітні 1884 року вчений провів перші лекції «Про запорозьких козаків». Зал, у якому Дмитро Іванович проводив освітні зустрічі, був постійно переповнений. Відтоді Дмитро Яворницький почав активно популяризувати історію запорозького козацтва серед широкого загалу.

23 лютого 1906 року історик Дмитро Яворницький став головним редактором газети-тижневика «Запорожжє», що видалася в єдиному екземплярі у Катеринославі. Видання мало “національно-визвольну спрямованість” і тому було одразу заборонене владою.

У 1924 році Дмитра Івановича обрали членом-кореспондентом Української академії наук, а вже через п’ять років історик став її дійсним членом.

Наприкінці 1929 року (період сталінських репресій) Державне видавництво України запропонувало Яворницькому підготувати до видання «Історію запорозьких козаків». Хоч Дмитро Іванович і не брав активної участі у політичному житті, він перебував на обліку в Державному політичному управлінні як “небезпечна для соціуму людина” (вже у 1920-х роках на нього був донос, після якого влада таємно наглядала за діячем).

В роки голодомору 1932-1933 років Яворницького звинуватили в «буржуазному націоналізмі». Музей, яким керував вчений, оголосили «кублом націоналістичної контрреволюційної пропаганди», а Дмитра Івановича звільнили з посади директора.

Через п’ять років в Україні сфабрикували чергову справу так званого «Українського націоналістичного контрреволюційного підпілля». Дмитра Яворницького визнали верхівкою руху й визнали «натхненником» дніпропетровського «підпілля» . Заарештовані по цій справі свідчили проти Дмитра Івановича. Попри це, влада змушувала їх визнати, що вдома у Яворницького проходили наради щодо боротьби проти влади.

Пам’ятаймо видатного українського історика Дмитра Яворницького!

Підпишися на сторінку Видатні українці!

#пишаюся_українцями

Освітня асамблея

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma