Enigma Enigma

Богдан

2021-10-26 15:18:48 eye-2 3755   — comment 17

Ефект пропаганди

Що означає термін «пропаганда» можна точно встановити за допомогою словника, а ми спробуємо встановити перспективність пропаганди, тобто, чи може пропаганда вже буквально завтра сподвигнути маси людей на якісь радикальні дії, які можуть закінчитися або державним переворотом і повною зміною влади, або тільки великим кровопролиттям і трупами на вулицях, і розвалом України на невеликі улуси, повністю підконтрольні Москві.

Мається на увазі широко розрекламована акція Мураєва і телеканала «Наш» на 7 листопада 2021 року, і яка вже кілька місяців супроводжується потужною пропагандистською кампанією.

Проблема тільки в тому, що ні бойовики Мураєва, ні бойовики ОПЗЖ не доб’ються вагомого успіху в державному перевороті, навіть закидавши всі вулиці Києва трупами «бандерлог». Як приклад безперспективності подібної акції можна назвати погроми в Києві більшовицькою армією Муравйова, які відбулися сто років тому, і спробу перевороту в Харкові у 2014 році. Акція 2014 року у Харкові в нашому випадку більш показова, бо навіть молоді бойовики з Росії, які в ті дні позували перед камерами зі зброєю в руках (для страху), не переламали ситуацію на свою користь, бо вже за кілька днів вони були покладені обличчями на асфальт невеликою дисциплінованою і добре вишколеною командою ягуарівців. І Харків, який ніяк не відреагував на панічні заклики російських бойовиків «Харьков вставай!», полегшено зітхнув.

Тобто, без масової підтримки збройна акція є абсолютно безперспективною.

А для забезпечення масової підтримки потрібна пропаганда ідеї необхідності перевороту. Ефективна пропаганда.

Що таке пропаганда, пропаганда ідеї чи намірів, пропаганда сили, людство знало ще з найдревніших часів, тисячі років тому. Ассирійський правитель Тіглатпаласар ІІІ в процесі реформування своєї армії створив і розгалужену розвідувальну мережу в сусідніх державах. Ассирійські розвідники, крім збору інформації про стан сусідів, активно поширювали чутки про небувалу силу ассирійських воїнів, про абсолютну безперспективність чинити будь-який опір ассирійській армії. Тобто, пропагандою сили ассирійської армії розвідники намагалися посіяти паніку і зламати силу духу у сусідів ще задовго до самого походу цієї армії. Схожу технологію пропаганди сили своєї армії використовував і Чингісхан. Але найбільш успішними у пропаганді сили, в купі з підкупом впливових осіб сусідніх держав, були римляни в процесі побудови своєї тисячолітньої імперії.

Тепер поговоримо про ефективність пропагандистської кампанії. Тобто, наскільки успішно пропаганда досягла до вух слухачів та чи міцно утвердилася пропаганда у свідомості слухачів. Якщо розглядати в історичному масштабі, то найбільш ефективною була пропаганда тільки в древньому Римі, при чому ще з часів найдревнішої республіки. Найменш ефективною була пропаганда сили від ассірійців, бо навіть Урарту вони до кінця так і не здолали, і Цитаделі в столиці Урарту, в Тушпі, штурмом взяти не змогли. Та й імперія ассірійців була досить короткотерміновою в часі. Історики стверджують, що на заваді поширення впливу ассірійців по Азійському континенту стояла їхня власна надмірна жорстокість відносно завойованих народів.

І що знищення Ассірійської імперії відбувалося строго у зворотному порядку (між іншим за активною допомогою кімерійців) і також з небувалою жорстокістю знищувалося все ассірійське, і все, що було пов’язане з ассірійцями. Винятком стали тільки тисячі глиняних табличок у схронах Ніневії, які й розповіли історикам про трагедію тих часів. Між іншим, не тільки історики зробили висновок з тієї трагедії. Легендарний персидський імператор Ксеркс, проаналізувавши причини загибелі Ассірійської імперії, у своїх походах вже не ламав хребтів вождям завойованих народів, а робив їх своїми союзниками і саме завдяки цьому добувся небувалих на той час успіхів. І Ксеркс уже пропагував не тільки силу свого війська, але й свою лояльність до переможених. І саме цей пункт пропаганди спрацював найбільш ефективно.

 Але історія знає ще один тип пропаганди, який спрацьовував завжди і завжди був ефективним. Прикладом цього типу пропаганди є античні часи древньої Еллади. Той відрізок часу, коли перси надумали завоювати Елладу. Так от той відрізок часу припав на небувалий для древнього історичного періоду розквіт культури і піднесення античної літератури. І не владні структури, а саме античні поети та драматурги були активним генератором пропагандистської кампанії, спрямованої на захист свободи античних полісів. І пропагандистська кампанія досягла своєї мети – маленька Еллада вистояла в затяжній і кривавій боротьбі проти гігантської могутньої Персидської імперії.

Тепер повернемось до реалій нашого часу.   

Російська пропагандистська кампанія  майбутньої акції Мураєва та ОПЗЖ була б смішною, аби не одна вагома обставина. В унісон пропагандистській кампанії росіян працюють і ті політичні сили, які начебто ідентифікують себе не тільки проукраїнськими, але й патріотичними. Саме ЄС та «Батьківщина», зациклившись на ідеї дострокових парламентських та президентських виборів, докладають максимум зусиль в психологічній накачці негативу та істерії в середовищі свого електорату. Саме ці політичні сили готують ґрунт для повернення у велику політику критичної маси проросійського електорату.

І це не смішно. Нещодавня історія запеклої і безпощадної боротьби «Нашої України» та «Батьківщини» за електорат і за перемогу на виборах привела до влади абсолютно проросійську партію Регіонів. Україна ціною надзусиль і ціною життя п’ятнадцяти тисяч українців вистояла. Але ця історія, як ми бачимо сьогодні не закінчилась. І є окремою темою розмови.

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma