Enigma Enigma

Укроп Укропченко

2020-01-17 11:34:57 eye-2 3103   — comment 0

Епічний генерал-майор Пауль Еміль фон Леттов-Форбек

"...за розрахунками ви не зможете виграти цю війну. Вам не судилося побачити за життя найбільший тріумф Імператора. Але з кожною секундою, поки ви протистоїте ворогам, ви виснажує його ресурси. Ви робите його слабше. Нехай ваші життя коштують дешево, але ви можете дорого їх продати."

Генерал-майор Пауль Еміль фон Леттов-Форбек з першого до останнього дня Першої світової війни воював проти Антанти в Африці. У квітні 1914 підполковник фон Леттов-Форбек був призначений командувачем німецькими військами в Німецькій Східній Африці, які до початку війни налічували 2600 німецьких офіцерів, унтер-офіцерів і солдатів і 2472 аскарі (вояків, набраних з місцевих племен).

15 вересня 1914 він перейшов німецько-британський кордон і зайняв місто Тавета в Кенії, а 2-5 листопада здобув першу перемогу, відбивши висадку британського десанту біля міста Танга, втративши 15 німців і 55 аскарі убитими та 76 німців і аскарі пораненими, тоді як противник втратив 360 убитими, 148 зниклими без вісті і 487 пораненими.

Потім він ще кілька разів перемагав британські війська. Через англійську блокаду ніяких підкріплень із Німеччини не було, але Леттов-Форбек прагнув скувати якомога більше ворожих військ. Леттов-Форбек вів партизанську війну, основною мiшенню якої були британські форти і залізні дороги в Родезії і Кенії.

У березні 1916 року британці послали проти німців 45 тис. загін під командуванням бурського генерала Яна Сметса. Але знання місцевості і клімату, а також підтримка місцевого населення допомогло Леттов-Форбеку нанести противнику важкі втрати і зберегти свою армію.

У листопаді 1917 року Леттов-Форбек здійснив рейд в Мозамбік, де завдав ряд поразок португальським військам. У серпні 1918 року Леттов-Форбек зі своїм загоном повернувся на територію Німецької Східної Африки, де продовжував бойові дії до тих пір, поки 14 листопада не дізнався з документів, знайдених у військовополоненого британця, що між Німеччиною і Антантою укладено перемир'я. 23 листопада армія Леттова-Форбека, на той час складалася з 30 німецьких офіцерів, 125 німецьких унтер-офіцерів і солдатів, і 1168 аскарі, капітулювала. Крім того, під керівництвом Леттова-Форбека було близько 3500 неозброєних африканців-носіїв.

Крихітна жменька солдатів, що в кращі періоди не перевершувала 3 тисяч німців і близько 11 тисяч аскарі, протягом всієї війни приковувала до себе у багато разів переважаючого ворога. Проти німців було виставлено близько 300 000 чоловік, і ці війська були забезпечені всім, що мала Антанта, з її невичерпними ресурсами. Однак, незважаючи на чисельну перевагу ворога, маленький загін Леттов-Форбека, який мав в день укладення перемир'я всього лиш 1400 бійців, тримався і був готовий до бою, натхнений високим бойовим духом.

"...знайте, що навіть ця незначна жертва, яку ви принесете, буде помічена. Сьогодні ви зазнали поразки. Але це не має значення. Пам'ятайте, саме такий результат і очікувався. Важливим є те, що ви чесно і вірно виконали свій обов'язок"

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma