Enigma Enigma

Олексій Ніконенко

2020-10-21 06:54:39 eye-2 2991   — comment 1

Фейки як зброя Кремля: як Росія планує втручатися в українські вибори

Міжнародні експерти впевнені, що Росія використовуватиме кібертехнології для втручання у вибори президента України. За словами американського чиновника, Кремль також продовжить вести інформаційну війну проти демократії і залучить соціальні мережі для досягнення своїх цілей.  

Протягом війни з РФ ми перебуваємо в стані постійних інформаційних фейків і різної дезінформації, тому особливо сьогодні ми маємо бути насторожі й очікувати різні інформаційні провокації і не тільки.  Кожного разу, коли ми спростовуємо та аналізуємо такі матеріали, то говоримо про наративи, що склалися ще з 2014 року. Один з базових наративів саме про те, що в Україні нібито немає ефективної влади. Президента України не просто критикують, а образливо дискредитують різними способами та роблять з нього вкрай негативного персонажа. Зараз ми бачимо посилення таких тенденцій і появу різного роду фейків про вибори. Абсурдні фейки на кшталт знаменитої історії з «розп'ятим хлопчиком» вже не працюють. Але є вже більш складні приклади, з впливом через соцмережі та рекламну політику в них. Через масові дії, процеси подібний вплив може бути досить ефективним. У соцмережах йдеться не тільки про звичайних користувачів, які з необережності та через неуважність поширюють таку інформацію ‒ також це так звані лідери думок і окремі блогери, медіа, які намагаються просувати подібну інформацію. До того ж на сході та півдні України продовжують дивитися російські телеканали через супутник. Росія інвестує гроші в українські місцеві вибори. Пам'ямтаємо як в опублікованому після злому пошти листуванні російського діяча Владислава Суркова фігурували суми, що виділялися на бюджет українських партій під час місцевих виборів 2015 року в різних регіонах країни. Коли проаналізувати переказ схожих сум на рахунки тих партій, то стало очевидно, що фінансування може відбуватися як на низовому, локальному рівні, так і на рівні національних акторів, ЗМІ тощо. Я не думаю, що можна буде простежити надходження ресурсів або інформаційної війни з єдиного центру, тому що диверсифікація джерел саме і створює враження, що інформація достовірна. Коли йдеться про кандидатів, у яких загальний рейтинг недовіри перевищує рейтинг довіри, то будь-яка інформація може вплинути на потрапляння або непотрапляння до другого туру, на отримання певних відсотків. Українська сторона постійно ставить на сесіях ПАРЄ питання про нові принципи впливу на людину, на маси людей через так звану постправду. Самі факти можуть мати позитивне й правильне значення, але вони так зманіпульовані, щоб отримати необхідний для замовника висновок. Це позначилося в резолюції ПАРЄ під назвою «Гібридна війна», у якій підкреслюється, що саме через маніпуляції інформаційними потоками можна вкласти ту чи іншу думку в розум читача, який не має можливості отримати повний обсяг інформації. Одна з проблем боротьби з фейковими новинами, постправдою, з гібридною війною ‒ це свобода слова, свобода журналістики. Потрібно переймати позитивний досвід, де є якийсь офіційний контроль ‒ профспілковий або якийсь інший ‒ щоб журналіст залишався журналістом як репортер, а не виробник фейків.  Втручання Кремля в низку виборів та референдумів вкрай непокоїть країни Заходу. 
Росія за президента Володимира Путіна стала глибоко незадоволеною ліберальним міжнародним порядком – настільки, що російська держава активно намагається підірвати його. Не зрозуміло, що ознаменувало поворотний момент. <...> Дехто вказує на військові дії Росії в Україні, які тривають з 2014 року. Сьогодні ясно, що Росія хоче <...> повернути те, що вважає своїми сферами впливу", – казала автор документу, член Палати представників США Сьюзан Девіс. На її думку, Росія при втручанні у вибори інших держав переслідує наступні цілі:

  • загострення вже існуючої там соціальної напруги;
  • підрив довіри громадян до ліберальних демократичних інститутів;
  • просування особистостей і політичних груп, доступних для російського впливу, і дискредитація тих, хто налаштований вороже;
  • створення атмосфери хаосу і непевності в західних країнах.

Спеціальний представник Держдепартаменту з питань України Курт Волкер вважає, що Росія, втручаючись у вибори в Україні, намагається тиснути на Україну і представити уряд в невигідному світлі.
"Я думаю, що Росія намагається вплинути на українські вибори, так само як вони намагалися вплинути на вибори в Німеччині, Франції. Чого вони не розуміють, так це те, що українці змінилися, у них сильніше відчуття національного духу та ідентичності", – заявив він. "Росія прагне скористатись з таких проблем в Україні, як нестійка економіка, поширена корупція, вразливість в кіберпросторі, а також громадське невдоволення", – наголошується в звіті американської розвідки. Для Росії втратити Україну, у тому числі політично, неприпустимо. Москва всіляко впливатиме на те, щоб вигідні їй люди мали достойні результати на обох українських виборах у 2019 році. Максимальний результат – якщо лояльний до РФ політик отримає керівну посаду в уряді чи парламенті. Інструментарій і досвід у Кремля є..Тому важливі завдання постають перед кандидатами та виборцями. Перші повинні розуміти загрозу політичних ігрищ для майбутнього країни, а другі – відповідальність за вибір і вагу кожного голосу.

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma