Enigma Enigma

Victor Gondar

2024-05-30 08:38:52 eye-2 3480   — comment 0

Флуоресцентний сенсор для вимірювання кисню у крові

Насичення киснем крові являється одним з головних показників життєдіяльності організму.  Моніторинг за цим показником являється ключовим елементом в спостереженні за пацієнтами в палатах інтенсивної терапії, в операційних блоках, приймальних відділеннях тощо.

Сьогодні вимірювання сатурації проводить методом пульсової оксиметрії. На палець чи вухо пацієнта прикріпляється датчик. Через біологічні тканини пропускається інфрачервоне проміння, і на основі показників переломлення вираховуються данні з насичення крові киснем.

Цей метод має ряд  суттєвих недоліків. Велика похибка в показниках відзначається при спазмі периферичих судин, при треморі пацієнта тощо.

Також в медичній практиці використовується портативний датчик для вимірювання та контролю рівня вуглекислого газу в потоці повітря (капнограф), що видихається. Там також використовується інфрачервоне проміння для вимірювання концентрацію вуглекислого газу.

Новий датчик, розробленими науковцями Інституту Фраунгофера з технологій фізичних вимірювань (Німеччина), пропонує неінвазивну альтернативу традиційному методу вимірювання кисню у крові.

Датчик приєднується до дихальної маски чи інтубаційної трубки й вимірює показники кисню у повітряній суміші, що видихається. Ці показники екстраполюються на рівень сатурації крові.

Вимірювання концентрації кисню базується на технології флуоресцентного затухання. Шар флуоресцентної речовини на алюмінієвій основі піддається опроміненню світловими хвилями короткого діапазону, змішуючи його світитися. Інтенсивність світла зменшується при збільшенні рівня кисню і навпаки. Ця технологія дозволяє швидко і точно визначити насичення по крові киснем по непрямим показникам.

Завдяки компактним розмірам сенсор легко інтегрується у будь-яку дихальну систему. А також його можна використовувати як в амбулаторних умовах, стаціонарі, на виїздах медичним працівником, так і в домашніх умовах самим пацієнтом.

Зараз науковці фокусуються на розробці мультипараметричного датчика, який зможе вимірювати вологість, температуру, концентрацію інших газів.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma