Enigma Enigma

Tetiana Popova

2021-05-07 11:08:00 eye-2 3521   — comment 0

Гнап: «Порошенко вивозив чартерами регіоналів після Майдану»

Цей текст - фрагмент з Підсумків тижня - щотижневих інтерв'ю Тетяни Попової з цікавими гостями.

На цьому тижні Підсумки з Дмитром Гнапом, - відомим журналістом-розслідувачем, який ще в 2016 році був першим, хто почав в Україні досліджувати документи з Панамських офшорів, з так званого «Панамського досьє». І був за це підданий дуже жорсткою кампанією булінгу. Як ви пам'ятаєте, одним з перших кого вони розслідували був тодішній президент України Петро Олексійович Порошенко і Дмитро не побоявся цього зробити.

Відеоверсію інтерв'ю дивіться у відеоблозі:

-ПОПОВА: #OCCRP в останньому розслідуванні опублікувало інформацію про 17 офшорних компаній у Порошенка. З багатомільйонними оборотами, покупками меблів і предметів мистецтва, включаючи роботи Рєпіна і Далі. Звичайно ж без сплати податків. Ти перший, хто почав публікацію в Україні Панамських офшорів конкретно Порошенко. Наскільки за всіма цими офшорними схемами є злочин, адміністративний хоча б? Або це все-таки легальна хоч і неприємна мінімізація податків? Ось ти розбирався в цьому?

- ГНАП: По-перше, хотів би уточнити, що не просто я, а ми з колегами, це була величезна така робота міжнародної команди, близько трьох сотень журналістів з різних країн розбиралися з цими Панамськими паперами, тобто доказами того, документами про те, як політики з різних країн ховають свої супер прибутки в офшорних юрисдикціях, а самі при цьому розповідають про те, що громадянам треба чесно платити податки. Те, що стосується тих офшорів, опублікованих днями, колегами з #OCCRP, офшорів Петра Порошенка, то ця історія теж не нова. Тому що ці офшори раніше ми вже публікували, зокрема я готував матеріал ще в 2017 році про те, що ці офшори Порошенко раніше використовувалися зокрема для своєї приватної власної авіакомпанії. У нього з друзями була власна приватна авіакомпанія, яка надавала послуги чартерних перевезень, такі приватні польоти суперджетами для багатіїв. І саме на кілька тих нещодавно опублікованих офшорних компаній була зареєстрована ця приватна авіакомпанія. Чому ця історія цікава? Ця історія цікава, по-перше, тим, що ця приватна авіакомпанія, яка була записана на офшор «Інтрако». Ця приватна авіакомпанія, вона то брала в оренду, то володіла кількома приватними літаками. В 2014 році, коли на Майдані було розстріляно близько сотні протестувальників, було розстріляно Героїв Небесної Сотні, коротше кажучи, коли Янукович і його оточення після розстрілу на Майдані тікали з Києва, тікали приватними літаками…

- ПОПОВА: Порошенко здавав їх регіоналам в оренду?

- ГНАП: Абсолютно. Не просто давав в оренду, а він здійснював авіаперевезення регіоналів, які тікали з Києва саме цими джетами приватної авіакомпанії зареєстрованої на офшор «Інтрако» Британських Віргінських островів. І це ще не все. В чому, так би мовити, цинізм Петра Порошенка? Це ще не все. Друга історія, не знаю чи містить вона склад кримінального злочину чи ні, але через рік в 2015 році, коли вже повним ходом ішла війна на Сході України, коли росіяни вдерлись на Донбас. В 2015 році ця приватна авіакомпанія, Порошенка і його друзів Кононенка, Гладковського, вона закуповувала пальне для цих своїх літаків, які літали за кордон, робили ці приватні перевезення для української еліти, закуповувала пальне в російської державної компанії «Роснефть». Авіаційне пальне закуповували в 2015 році в розпал війни, в розпал боїв за Дебальцеве. Ця історія була відома, ми про неї писали. Друзі Порошенка намагалися відгавкуватися, відбріхуватися. Я не знаю чи був склад злочину, власне кажучи, в діяльності цієї авіакомпанії, але те, що ввезення Порошенком пісня цього через ті ж офшори культурних цінностей без сплати податків – це очевидно порушення антикорупційного законодавства, порушення митного законодавства. В тому числі, оскільки ввозилися ці цінності, на це закривала очі державна митна служба, очевидно, що тут є і склад злочину за статтею зловживання владою за службовим становищем з боку колишнього президента Порошенка. Так що, з одного боку, тут очевидно є склад кримінального злочину з використання цих офшорів Порошенком, зокрема мінімізація чи ухиляння від сплати податків. З іншого боку, тут є безмежний цинізм Порошенка, який розповідає про те, що всі мають згуртуватися у важкі часи навколо держави, навколо України, навколо влади, а при цьому він робить все, щоб грабувати бюджет, грабувати країну, тобто не сплачуючи податків у особливо великих розмірах. Але ще раз підкреслю, у цьому немає великої новини. В цьому немає нічого такого чогось нового. Українське суспільство знало про це завжди, що Порошенко попри всю свою патріотичну риторику думає передусім про власну кишеню. Я його свого часу, ще коли тоді займався журналістськими розслідуваннями, коли ми отримували дуже багато доказів того, як Порошенко ухиляється від сплати податків, як він конструює зі своїми друзями схеми грабунку бюджету і корупційні схеми масштабні, багатомільярдні, я тоді його називав «гібридним президентом». Тобто в часи гібридної війни з Росією у нас є гібридний президент, був на той момент, Порошенко був гібридним президентом. Чому? Тому що він, з одного боку, був главою держави, був президентом країни, а з іншого боку, він залишався бізнесменом, який думав про свій прибуток, надприбуток, про свої бізнес активи. Власне кажучи, кияни, гості столиці все це бачили. Оскільки в часи Порошенка ми ж бачили як на кожному буквально перехресті, на кожній станції метро виник магазин торговельної мережі «Рошен». В часи Порошенка. Тому ось, власне кажучи, такий прояв його цинізму і брехливості.

Продовження дивіться у відеоблозі:

https://www.youtube.com/watch?v=z7K9qnerMM0

- Нові розслідування офшорів OCCRP

- Як путінські олігархи намагаються закрити рот західним журналістам

- Продовження пригод «любителів шпилів» Путіна в Болгарії

- Куди дмуть вітри з берегів Потомаку?

- Чи зроблять в Росії екстремістами навіть дітей?

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma