Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2022-01-12 07:27:51 eye-2 3965   — comment 0

Головні уроки в часи війни

...Якщо із філософією стоїцизму все зрозуміло, то варто перейти до наступної книжки, бо тут буде потрібна ще та стійкість. Чому, спитаєте? Мовляв, все й без того давно вже відомо. Можливо, й відомо, відкажемо, але не завжди як слід проаналізовано. 

Адже "Лідерство в часи війни. Головні уроки від творців історії" Ендрю Робертса (К.: КМ-Букс) – це дослідження феномену лідерства  на прикладі видатних воєначальників і політичних діячів XVIII-XX століть - Наполеона Бонапарта, Гораціо Нельсона, сера Вінстона Черчилля, Шарля де Ґолля, Джорджа Маршалла, Дуайта Ейзенхауера, Марґарет Тетчер.

Автор (відомий британський історик) у захопливій формі знайомить нас із маловідомими чи зовсім не відомими фактами з життя цих історичних постатей та їхнім розумінням лідерства. При цьому аналізуючи, чим же відрізняються від них такі кровожерливі лідери-тирани, як Гітлер і Сталін, як їм завдяки підступу, обману й маніакальним ідеям вдавалося вести за собою народи своїх країн. І справді, чому? Адже ціле покоління радянських піонерів спільно з німецьким гітлерюгендом крокували до "світлого майбуття", і лише наприкінці думки щодо правильності їхнього шляху розділилися. "Це питання з того часу не давало мені спокою, - визнає автор книжки. - Зрештою, тільки мистецтво керувати людьми здатне пояснити, яким чином не лише сотню людей, а інколи й сотню тисяч, мільйон (а у випадку Китаю чи Індії -- навіть мільярд) чоловіків і жінок можна повести за собою на добрі й недобрі справи".

Загалом в основу книжки лягла серія лекцій автора про те, як війна породжує і виявляє найкращі та найгірші риси лідерів. Увага при цьому зосереджена на дев'яти великих лідерах та виокремленні тих особливостей їхнього характеру, які дозволяють називати їх лідерами, адже у них є досить спільних рис, аби винести головні уроки, які можна було б застосувати і в мирний час. "Ми схильні вважати лідерство властивою людині доброю рисою, але, як можна побачити з єсеїв про Адольфа Гітлера та Йосипа Сталіна, воно по суті цілком нейтральне з точки зору моралі, - нагадує автор, - адже здатне як штовхнути людство до прірви, так і вивести його до осяяних сонцем вершин. Це багатогранна і надзвичайно потужна сила, і, можливо, колись ми пошкодуємо про те, що певна особа спромоглася повести за собою бодай сотню людей". Не кажучи, додамо, про згадані мільйони.

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma