Enigma Enigma

Олексій Ніконенко

2020-05-21 12:14:14 eye-2 2974   — comment 1

Громадська ідентичність українців.

За останні 10 років у політиці через мої руки та свідомість пройшли сотні різних соціологічних опитувань, зроблених в Україні. Різні приводи, різні теми, різні дослідження, різними компаніями і для різних кампаній або завдань, але незмінною у всіх цих дослідженнях завжди була і залишається одна позиція. Значення ніколи і в жодному дослідженні не опускалося нижче за 75%, а в більшості звітів воно перевищувало 90%. Увесь цей час. Незалежно від влади, зовнішнього курсу, економічної ситуації, незалежно ні від чого!

Раю на землі немає, а «райські папери» – є!

Це відповідь на запитання «Як би Ви голосували на референдумі про незалежність, якби він проходив цих вихідних?» ЗА! Від ¾ до практично одностайної підтримки незалежності.

Це настільки цікава і важлива для загального розуміння тенденція, що на ній варто зупинитися окремо.

Чому всі ці роки Україна, всі її регіони єдині щодо бажання незалежності, але водночас не можуть знайти консенсус із жодного питання в політиці, економіці або в суспільному житті?

Насамперед, це питання ідентичності. Ми голосуємо за незалежність тому, що галичани не вважають себе поляками, одесити не вважають себе молдаванами, українці Закарпаття – це не угорці, Чернігівщина – це не Білорусь, а харків’яни і Донбас не ототожнюють себе з росіянами. Відповідаючи на це питання, ми радше ЗА єдину державу Україна.

У нас сформована громадянська ідентичність.

Громадянська ідентичність виступає як усвідомлення належності до спільноти громадян тієї чи іншої держави, що має для індивіда важливе значення, засноване на ознаці громадянської спільності, що характеризує її як колективного суб’єкта. Громадянська ідентичність осмислюється як усвідомлення приналежності людини до спільноти громадян тієї чи іншої держави, що має для неї сенс. Громадянська ідентичність постає як тотожність особи статусу громадянина, як оцінка свого цивільного стану, готовність і здатність виконувати пов’язані з наявністю громадянства обов’язки, користуватися правами, брати активну участь у житті держави

Отже, підсумовуючи, слід відзначити, що посилення загальнонаціональної ідентичності – одне з головних завдань України на сучасному історичному етапі. Для його реалізації слід активізувати зусилля відповідних державних структур та неурядових організації у сфері суспільних відносин.

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma