Enigma Enigma

Alex Tkach

2018-12-17 21:16:52 eye-2 420   — comment 0

І знову "А ви доведіть!"

"А ви доведіть!" – написав я недавно статтю про суперечки наприкінці 80-х початку 90-х років, але минуле переслідує мене й сьогодні (дивіться коментарі до статті Володимира Селезньова "Про Вавилонську вежу, мови і пофігізм" і до моєї статті "Що народжується в суперечці"). Не перевелися любителі доказів і в наш час! Треба буде заради жарту викласти у вигляді статті якусь систему аксіом. Певен, що знайдуться критики, які вимагатимуть, щоб я їх довів. Жарти жартами, але проблема залишається, бо в журналах "Записна книжка" й "Думки вголос" я часто пишу спогади про минуле й пов'язані з ним висновки. Доводити те, що випливає з власного досвіду, погодьтеся, трохи проблематично. Приміром (це за мотивами однієї гуморески), я кажу:
- Обережно! Там прірва.
А мені у відповідь:
- А ви доведіть!
Ну що я маю сказати?
- Кажу ж вам, там прірва, урвище! Проїзд заборонено! ... Але вам можна.

Або ось ще одна, на цей раз правдива, історія.
Одна дама, що самостійно не могла навіть пряму лінію накреслити, ні з того ні з сього раптом заявила мені:
- Ти не думай, що ти такий розумний і всезнайка! Я так же, як і ти, інститут закінчила (мабуть, ця фраза була в неї заготовлена наперед).
Я не став сперечатися. Розумієте чому?
Кінець історії – у 90-х вона пішла торгувати пиріжками на базар. До речі, це була її давня мрія.

Але повернімося до проблеми, як доводити висновки з власного досвіду. Просто на нього посилатися? Не вийде! Бо може знайтися отака розумна дама (або джентльмен), яка  (чи який) буде стверджувати протилежне, посилаючись на свій власний досвід. От і виходить моє слово проти її (або його). Далі залишається або покластися на розсуд читачів, або доводити, що мій досвід вагоміший, посилаючись на свою освіту, стаж, посаду, на визнання колег, – словом, пошити себе в дурні. Як бачите, вибір очевидний – краще покластися на розсуд читачів.
То як же, шановні читачі, вам узнати, чи можна довіряти моїм словам? Не так вже й складно. Просто порівнюйте сказане мною зі своїм особистим досвідом, якщо він у вас є, та читайте інші мої дописи й поступово складайте судження про те, наскільки мої слова заслуговують довіри. На жаль, нічого кращого запропонувати не можу, хіба що нагадати пораду "Як розпізнати, коли вам брешуть".

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma