Enigma Enigma

Petro Nepokupnyi

2020-10-18 14:39:18 eye-2 3248   — comment 0

Ідеологія для України (думки середньостатистичного посполитого, частина друга)


Як показала дискусія до першої частини, потрібно зробити декілька уточнень, щоб аргументувати позицію автора.
Ще раз, це думка автора, що, як і всі, може помилятися.

Поточно, середньостатистичний посполитий в Україні коливається між конформізмом та хуторянсько-сімейною ідеологією.

В чому полягає конформізм? А він полягає в тому, що у колективній свідомості присутня некритична покора певним суспільним моделям, як то традиції та думка більшості. Бо як інакше можна пояснити некритичну покору інституту Армії, що наразі в країні користується незаперечним авторитетом, суперечливим і це ще, м'яко кажучи, рішенням верховного командування. Чи підтримку інституту Президента, в якому від виборів до виборів чекають "Месію", що має запровадити якісні зміни, розуміючи, що цей інститут в нашій країні не працює, так, як він працює в США. Але ж є традиція мати президента країни, та й США чи РФ є президент :) Чи думка більшості, що країна має мати написаною одну з найкращих у світі конституцію за формою, попри те, що вона ніяк не відтворює реальний "суспільний договір" за яким існує країна. Також конформізм, як історична захисна реакція, виявляється у пошуку способів уникнути особистої відповідальності (порівняймо наше "краще синиця в руці, ніж журавель в небі" та американське "переможець отримує все"). Щоб не говорили, але другий Майдан надавав будь-якій партії, що тоді була представлена у ВРУ унікальний історичний шанс взяти всю повноту влади, а з нею і всю повноту відповідальності на себе. Також, винесена зі союзу ментальна залежність від державного авторитаризму виливається зараз у постійних сентенціях "держава має зробити те", "держава має підтримати це", і т.д.

В чому ж полягає хуторянсько-сімейна ідеологія? Щоб не говорили, але для будь-якого українця присутня віра в певне коло осіб, яким він може беззастережно довіряти. Поза цим колом знаходяться або вороги, або непримиримі конкуренти за ресурси, що мають бути добуті "в сім'ю", або особи, яких "можна юзати" для досягнення цілей дружнього кола. І це є стійка суспільно-економічна модель поведінки, яку не можуть похитнути ніякі зміни політичної системи країни. Іншою стійкою моделлю поведінки є життєвий принцип "домовитися", "вирішити", посада в органах управляння потрібна виключно для того, щоб "решать вопросы" для дружнього кола :)

В чому ж проблема та чому не працюють європейські практики формування успішних держав? По-перше, власне в цій хуторянсько-сімейній ідеології, за якою початково довірою, що є базовим суспільним концептом для спільної діяльності, наділене невелике початкове коло осіб, яке дуже повільно розширюється, виключно за допомогою механізму успішно "решенных вопросов" при яких сторони не "кинули" один одного :)  Разом з тим, коли в поточній західній традиції питання довіри є початковим аспектом взаємодії людей, якого можна позбутися за неналежного виконання домовленостей.

По-друге, в самому понятті конформізму, що пов'язаний як пристосуванням до політичних обставин, що змінюються, так і відсутністю твердих знань та твердої історичної пам'яті, щоб бачити історичні аналогії в суспільних процесах, коли виявляється схильність до коливання суспільної думки населення у залежності від використання маніпулятивних практик управління натовпом, які успішно застосовують різні пройдисвіти. По третє, постійне переформатування партій, ребрендинг чи зміна назви це також конформізм політичний, коли настрої натовпу змушують ""еліти" підлаштовуватися під ці настрої для збереження "місця отримання прибутку" :)

В чому ж може бути захист? На думку автора та й інших осіб, що може бути у загальноукраїнській ідеології, як формуванні у загалу стійких поглядів, ідей, переконань та цілей безвідносно до політичних ідеологій. Ще раз, як відповідь на коментарі першої частини: поняття ідеології є ширшим, ніж поняття політичної ідеології. Остання виражає інтереси групи, що об'єдналася в партію. А основним завданням партії є отримання влади, коли ця група починає впроваджувати в управління постулати своєї політичної ідеології. Нам (українцям) потрібна спільна ідеологія у розвитку країни, як стійка система переконань якою має бути державне управління, внутрішня та зовнішня політика та система соціально-економічних моделей поведінки, що має влаштовувати всіх мешканців. Те, що формує базис держави, як в тій же Польщі, коли лідера профспілкового руху на позиції президента міняє соціаліст, пізніше консервативний націоналіст, а країну не носить туди-сюди, коли партії починають впроваджувати свою ідеологію. Українська об'єднавча ідеологія, як система стійких поглядів, ідей, переконань та цілей цілком можливо не буде дорівнювати жодній з теперішніх політичних ідеологій, хоча й буде мати певні їх частини.

За союзу ми були під впливом політичної ідеології, що визначала ідеологію держави. Наразі ситуація у суспільстві така, що жодна ідеологія, яку пропонують партії, не влаштовує не те що все, а навіть відсотків 60-70 населення (бо, якщо чесно, то за Зеленського проголосувало не 73 відсотки, а реальних 45 відсотків від населення країни, що мають право голосу), що виливається в постійних коливаннях країни кожні п'ять років, що робить нас не прогнозованими ні для західних партнерів, ні для потенційних інвесторів, що націлені на довготривалі інвестиції. Нам потрібна "тяглість" державних інститутів, коли домовляються з суспільним інститутом безвідносно того, хто є біля керма цього суспільного інституту. 

В конструкції держави від виборів до виборів можуть перебудовуватися приміщення, змінюватися частини побудованої конструкції, але не може трясти всю конструкцію разом з фундаментом. Або потрібно чесно визнати, що ми не годні побудувати нічого стійкого і перебування в складі імперій, що можуть підсунути стійкий фундамент і є "наше всьо" :( Але, наприклад, є значна частина суспільства, та й автор також, що не можуть змиритися з цим.

Але це все тема окремої розмови. Далі буде...

P.S. Пост (пости) навіяні думками інших авторів. Оскільки коментарі завеликі за розміром, то думки формуються постами.

Идеология Новой Украины. Нужна ли она

И-идеология.

Ода партіям та ідеологіям (цей лінк був доданий в коментарі до посту, але зразу я й не мав на увазі політичної ідеології, а власне початкове значення, що вкладалося в цей термін)

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma