Enigma Enigma

Освітня асамблея

2020-07-09 08:25:22 eye-2 3430   — comment 1

Ігор Калинець. День народження видатного українського поета і політв'язня

🇺🇦 «Музика Батьківщини мене болить» — слова Ігоря Калинця, українського поета, прозаїка, політичного в’язня радянських таборів.
Сьогодні, 9 липня, Ігорю Мироновичу виповнюється 81 рік!

Поет народився в м.Ходорів Львівської області. У 1961 році закінчив філологічний факультет Львівського університету імені Івана Франка, після чого працював в обласному архіві.
Писати вірші поет почав в студентські роки. Його збірки виходили самвидавом за кордоном. Першими були «Вогонь Купала», «Поезії з України», «Підсумовуючи мовчання». Збірка «Вогонь Купала» була заборонена одразу після випуску. А проти художника Богдана Сороки, який ілюстрував збірку «Відчинення вертепу», КДБ відкрив кримінальну справу (його твори довгі роки були під забороною).

Ігор Калинець та його дружина Ірина — політв’язні. У 1972 році за «антирадянську діяльність» були засуджені на 9 років ув’язнення. Поет відбував вирок в мордовських концентраційних таборах, а потім у пермських. Там він був разом з Іваном Світличним, Василем Стусом, Миколою Горбалем, Семеном Глузманом. Навіть в ув’язненні поет не здавався: брав участь у голодуваннях та протестах.

У творчості поета є два періоди. Перші дев’ять книг написані до ув’язнення. Ще вісім — під час ув'язнення та на виселенні. Так і було видано в 1991 році два томи — «Пробуджена муза» та «Невольнича муза». Загалом 17 збірок.
За свої твори та діяльність Ігор Калинець здобув багато нагород, серед яких Національна премія України ім. Тараса Шевченка, премія Івана Франка та премія імені Василя Стуса. А в 2015 році навіть був висунутий на Нобелівську премію з літератури. Однак, на жаль, не отримав її.

Хочеш дізнатися більше про відомих українців? Підпишися на Пишаюся українцями!

Освітня асамблея

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma