Enigma Enigma

Alex Noyt (Oleksandr Maliuchenko)

2019-11-06 11:33:56 eye-2 3012   — comment 0

Імпорт електроенергії з РФ призводить до відключення українських електростанцій

Це підтверджує керівник департаменту розвитку ринку електроенергії "Укренерго" Микита Вишневський: "Відсутня можливість з точки зору законодавства обмеження імпорту в тих державних контрактах, які діють. Це договір про паралельну роботу та це ті контракти, які є". 

Експерт Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп повідомив у Facebook, що в ніч на 5 листопада в об'єднану енергосистему України з Білорусі та Росії імпортували 1,216 МВт, при цьому вперше були обмежені потужності відновлюваних джерел енергії.

Перша поставка електроенергії з РФ в режимі імпорту була відображена на сайті НЕК "Укренерго" 1 жовтня. За інформацією джерела агентства на ринку, імпортером виступає пов'язана з бізнесменом Ігорем Коломойським компанія "Юнайтед Енерджі". За першу половину жовтня, згідно з даними "Укренерго", обсяг імпорту російської електроенергії зріс майже в два рази. Імпорт з РФ після чотирьох років перерви, став можливий внаслідок внесення правки в ухвалений 18 вересня закон України "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії". Ініціатором правки був член фракції "Слуги народу", керівник комітету ВР з питань енергетики Андрій Герус, той самий, що за часів Президента Порошенко розказував як олігархи обкрадають державу за рахунок договорняків та пільг в енергетиці. Цікаво, що член комітету Олексій Кучеренко стверджував, що правка Геруса внесена з порушенням регламенту Ради, але ні Зеленського, ні Розумкова це нахабне порушення закону шісткою Коломойського - не зацікавило.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma