Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2021-10-25 07:05:13 eye-2 3965   — comment 0

Кальмари чи восьминоги?

Деякі сьогоднішні супер-популярні серіяли підтверджують одне: справжні герої уміють радіти життю за будь-яких обставин і в будь-яких ситуаціях. Інакше б згадані серіяли не знімали, чи не так? Радіють же їх автори успіху власного дітища, і неважливо, де вони шукають і знаходять це саме задоволення – чи то в роботі, а чи на відпочинку, у дельфінаріюмі чи в Інтернеті – насолода при цьому гарантована.

«Одного на рідкість теплого дня в середині березня, коли в Нью-Гемпширі саме танув сніг, я поїхала до Бостона, - розпочинає свою оповідь зокрема авторка цієї дивовижної книжки. - Люди в місті неквапливо прогулювалися набережною в порту, а хтось просто сидів собі на лавці, лижучи морозиво. Натомість я втекла від благословенних сонячних променів у вогке, тьмяне святилище океанаріума «Нью-Інгленд». Там у мене було призначене побачення з гігантським Восьминогом».

Далі сталося так, що авторка таки погладила в океанаріумі восьминога — і до нестями закохалась у цих тварин. Восьминоги розумні та допитливі, а їхня нервова система настільки не схожа на нашу, що ми й досі не знаємо, як саме вона працює. Авторка розказує про різні етапи життя восьминогів, спираючись на спеціальну літературу, розмови з дослідниками і власний досвід спілкування з цими унікальними тваринами — спочатку в океанаріумі, а потім і в природному середовищі.

Зрештою, авторка змушує зовсім під новим кутом поглянути й на інших водних мешканців, бо ж і вони мають якусь свою, особливу свідомість. Ця книжка сповнена любові до всіх істот на Землі, нагадуючи, що людина — просто ще одна форма життя, до того ж, можливо, не найрозумніша. Цю першість авторка без вагань готова віддати восьминогам.

 

Сай Монтгомері. Душа восьминога. Неймовірне дослідження див свідомості. – Х.: Фабула, 2021

 

 

Ілюстрація: Waldemar von Kozak

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma