Enigma Enigma

Наталя Лютікова

2019-09-11 13:57:25 eye-2 9253   — comment 6

Хто Ви, містер ПреЗЕдент- великий комбінатор чи мильна бульбашка?

Я впевнена, що цінності важливі. Але не менш важливо розрізняти, коли людина сповідує справжні цінності, а коли імітує відданість ним. Кандидат Зеленський примусив повірити суспільство в те, що він чесний і  відданий своїй країні, що саме він є зразком простого хлопця з народу, який своєю сумлінною працею досяг успіху в бізнесі і популярності, заробив чесно статки та є борцем з корупцією і баригами у владі. При цьому у термін «барига» вкладалась саме думка про незаконне особисте збагачення в ущерб інтересам країни і власного народу.  

Мені завжди було цікаво, який саме внесок шоубізнес привносить у розвиток економіки країни, а карколомний політичний успіх Зеленського дозволив відкрити дані про його справжні особисті статки та проаналізувати їх відповідність  тим розмірам заробітків, які показують підконтрольні тепер вже президенту компанії. 

Те, що відкрилось , матиме ефект холодного душу. 

Мене приголомшило відкриття того, що в останні 5 років, років війни й знекровлення країни, компанії Зеленського цинічно згорнули свою офіційну комерційну діяльність, вивели в тінь реальні обороти, приховали реальну кількість найманих працівників і перевели підприємства на режим збитковості. Очевидно, що в 2014 році були зроблені усі кроки для мінімізації обсягів податків в бюджет України.  А в той же час, сам Володимир Зеленський з дружиною активно скуповували нерухомість та елітні активи і витратили на це не менш, ніж 13 000 000 доларів США. 

Просто на хвилинку прошу уявити. Коли гинули кращі доньки і сини моєї країни, коли ми збирали волонтерку, коли для бізнесу було запроваджено трирічний мораторій на перевірки і треба було тільки одне: пахать на країну і наповнювати бюджет,  робити сильнішою армію і платити податки , пенсійний збір, саме в цей складний період компанії Зеленського кинули свою країну і пішли в тінь. Пішли, щоб всі мільйонні заробітки направити на особисте збагачення, та на розкрутку медійної передвиборчої кампанії , де викривленні цінності підмінялись красивими гаслами.  

Далі про те, чому не треба очаровуватись марними надіями про   преЗЕдента – спасителя України. Дива не буде, тому що Україна не в його шкалі цінностей. Доведено стилем життя Володимира Олександровича.  

Після того, як оприлюднили декларацію президента Володимира Зеленського , мене дуже непокоїли деякі речі в ній. Ні, не зв’язки з Шефірами , хоча квартири на двох з ними виглядали доволі кумедно. І навіть не офшорні компанії, в яких Зеленський є кінцевим контролером. Якщо більш точно, непокоїла не стільки наявність цих компаній, а те, що приховано за їх існуванням. Адже, існування «запасних аеродромів»  та відмийних фірм в офшорах не є новиною для українських бізнесменів, а часто навіть виправданою необхідністю, коли мова йде про складні екпортно-імпортні розрахунки. Про корпоративні зв’язки Зеленського вже було писано переписано, навіть вийшли заспокійливі для піпла статті про те, що він (Зеленський) «вийшов з бізнесу» на кшалт оцієї: https://biz.liga.net/all/reklama-marketing/article/zelenskiy-vyshel-iz-biznesa-sovsem-i-eto-ne-shutka?fbclid=IwAR0JIOvNHAX9m8uDEXS6dEYe-5Lg6DOR_kVf55GQEcxlcRqg0v_j0Cn01Hc 

Але мене бентежили цифри.  Я знала які, і знала, як перевірити свої підозри. І ось я це зробила. Треба було проаналізувати 2 публічних джерела: власне декларацію на сайті https://public.nazk.gov.ua/declaration/dbfd6951-3d06-4720-bc4a-fd9cf94042d0, та інтернет платформу https://youcontrol.com.ua. Те, що мені відкрилося, вщент розвалює ілюзію про Зеленського як хорошого хлопчика з народу, успішного і чесного бізнесмена, а головне, виявляється, що барига й той, хто заробляв на війні, як раз саме він – новий преЗЕдент. 

Далі тільки цифри і факти, з моїми короткими коментарями.

Отже, згідно декларації за 2018 рік , нам стало  відомо, що Володимир Зеленський станом на 1 січня 2019 року володіє такими активами (фото 1), в перерахунку на дату придбання  на загальну суму близько 16,2  мільйонів доларів США.  Для розрахунку я використовувала середні курси в роки, коли відбувалось придбання активу. Але це не суттєво для розуміння масштабу потрясіння, яке на мене чекало в фіналі аналізу.  Цікаво, що найбільша сума покупок і накопичень були здійснені у період з 2014 по 2018 роки. На 15,5 мільйонів доларів (як мінімум) сім’я Зеленського поповнила свої активи за час війни України з Росією.  

 

Заради справедливості варто звернути увагу на те, що у Зеленських є кредити на загальну суму 2,1 мільйони доларів США (в еквіваленті) – (фото 2). Перерахунок здійснювала по актуальним курсам на 2019 рік, рік подачі декларації.  Левова доля цих кредитів, схоже, була направлена на купівлю елітної нерухомості у Великобританії в 2014 році. Достеменно зрозуміти з декларації  це складно, але судячи з того, що квартири вказані у якості активу, але в статусі оренди, можна припустити, що у власність Зеленським вони перейдуть після повної виплати кредиту. Звичайна практика для Великобританії і інших країн Європи та постколоніального впливу Англії. 

Отже, маємо 15,5 – 2,1= 13,4 мільйонів доларів, витрачених Зеленськими на придбання активів за 5 років війни.  Це близько 335 мільйонів гривень. Мені стало цікаво, якщо Володимир і Олена Зеленські стільки заробили, то скільки ж приносять доходу підконтрольні їм компанії, які зарплати отримує колектив, і, головне, скільки податків сплатили вони в бюджет України від комерційної  діяльності за ці 5 років . 

Звернулась знову до декларації Володимира Зеленського і проаналізувала діяльність усіх компаній, які зареєстровані в Україні та в яких Президент має або корпоративну частку, або виступає кінцевим бенефіціаром (контролером). На жаль, доступу до фінансових даних компаній, які зареєстровані за кордоном, в тому числі в офшорах, у мене не має. Та й мені було більш цікаво отримати інформацію безпосередньо про внесок бізнесу тоді ще не президента в економіку нашої країни. Отримані дані узагальнила для вас в таблицю (фото 3, 4, 5), кому цікаво перевірити, сайт https://youcontrol.com.ua/dashboard/ до ваших послуг. 

Результат мене приголомшив! Виявляється, починаючи з 2014 року в усіх одинадцяти компаніях було критично згорнуто офіційну кількість працівників, в більшості вона складала менше двох осіб. Дві з вказаних компаній не проводили діяльність взагалі після 2009 року, з 9-ти працюючих п’ять (5) працювали зі збитками. Тільки три компанії мали періодичні незначні прибутки. Очевидно, що при таких показниках, мова не йде про сплату суттєвих та стабільних сум податків в бюджет країни. Прикметно, що до 2014 року деякі з компаній демонстрували активну фінансову діяльність, мали чималий штат працівників, але згорнули усе з початком війни. Нагадаю, в усіх цих товариствах істотну участь, навіть контроль мав Володимир Зеленський. 

Особливо варто виділити ТОВ "КІНОКВАРТАЛ" (ЄДРПОУ 35692227), з яким  у 2018 році було підписано контракт на 25 мільойнів гривень держзамовлення (пам’ятаєте, угоду від міністерства культури на створення «гуцульського вестерну» - виробництво (створення ) національного фільму патріотичного спрямування ) , але навіть це не врятувало компанію від збитків. 

Мені було незрозуміло, звідки у Зеленських взялись  такі великі кошти, якщо їх компанії знаходяться на межі виживання. І куди потрапляють усі доходи від численних концертів, фільмів, анімацій, продажу авторських прав, участі в рекламі , які дозволили Зеленським збагатитися на більш ніж 13 мільйонів доларів?

Звернула увагу, що в декларації одним з джерел доходу Зеленських вказана заробітна плата в ТОВ "Квартал 95" (ЄДРПОУ 37663088). Ця компанія не була вказана, як підконтрольна Зеленському, а виключно як роботодавець. Загалом, Володимир і Олена Зеленські отримали в цій компанії за 2018 рік 5,3 мільйонів гривень зарплати.  Ще доходи від оренди та проценти приносять близько 2,5 мільйонів гривень. Виходить, річний дохід Зеленських складає приблизно 300 000 доларів США. 

Аналіз саме цього ТОВ "Квартал 95" (ЄДРПОУ 37663088) показав, що воно проводить комерційну діяльність в Україні, має сталий штат працівників до 100 осіб, пристойні прибутки в 2017-2018 роках , всього 120 мільйонів гривень за весь час роботи, сплачує податки. Але воно не є і не може бути іншим джерелом доходу Зеленських , окрім виплати заробітної плати. Тай й  можливість сплачувати такі значні суми зарплати була у компанії виключно в останній 2018 рік, до того ТОВ «Квартал 95» коливалась між незначними прибутками та збитками, а обороти були в рази менші. Зеленськім, щоб заробити 13 мільйонів доларів при таких сталих заробітках, знадобилось би 44 роки. 

Результати діяльності цієї компанії можна подивитись на фото 6. Саме вона  належить GREEN FAMILY LTD, з контролерів якої Зеленській вийшов заради президентства, а контролерами  ТОВ «Квартал 95» стали  Борис і Сергій Шефіри та Тимур Міндіч – друзі і партнери Президента.

 

Окрім вказаних в таблиці (фото 3,4,5)  українських підприємств, Зеленському належить контроль за такими іноземними компаніями: Aldorante Limited (Кіпр), Vilhar Holdings Limited (Кіпр), Film Heritage inc (Беліз), San Tommaso S.R.L (Італія), до передачі права Борису Шефіру ще й славнозвісна GREEN FAMILY LTD. Може саме там загубились доходи від численних концертів, фільмів, анімацій, продажу авторських прав, участі в рекламі , які дозволили Зеленським збагатитися на більш ніж 13 мільйонів доларів?

Поки що зрозумілим стає одне. Декларація Президента демонструє нам, що поки одна частина країни дивилась цікавий серіал про простого вчителя на велосипеді, який дивом став Президентом України і поборов усіх поганих дядьок, а друга частина країни воювала проти Росії, волонтерила, намагалась боротися з корупцією, втрачала своїх близьких і не знаходила часу на телевізор, актор головної ролі Володимир Зеленський максимально виводив з України обороти своїх компаній, критично мінімізував обсяги сплати податків ними , та займався особистим збагаченням. А як інакше це назвати? Цифри – штука вперта, з ними складно сперечатись.  

Я спробувала дізнатись, яку фінансову допомогу надавав Зеленський військовим або постраждалим від війни цивільним.  Є дуже розрізнена інформація. Хтось пише про 1 млн.грн., який зібрав весь колектив 95 кварталу в 2014 році, є згадки про автомобіль,  що пригнали з Бельгії, але ніби цим займались теж колективно Юзік (Юрій Корявченков) з іншими волонтерами, пишуть про переобладнаний автобус 95 кварталу під пересувний кінотеатр для зони АТО.  Може й так, може якусь допомогу Зеленський й надавав, як і більшість населення України в ці роки. Але очевидним залишається факт, який може свідчити про ухилення від оподаткування та незаконне збагачення майбутнього на той час президента. 

,Квартири, будинки, готельні номери, інша елітна нерухомість на більш ніж 13 мільйонів доларів, офшорні компанії, бізнес в Росії  (аШотакоє?), усе, в чому звинувачував преЗЕдент свого попередника, однією декларацією вскрилось про нього самого. 

І так, мені стало цікаво подивитись дані про попередника. На тому ж сайті YOUCONTROL я набрала два слова: Петро Порошенко. Висвітилось 89 компаній, які заснував чи був дотичним колись до керування або створення колишній Президент. Я обрала навмання першу , на яку клікнула мишка. Це виявився Кременчуцький «Рошен». Компанія працює 19 років, останні роки вона дає роботу 500 працівникам, вважай 500 сімей мають стабільний заробіток, на виплату  заробітної плати  підприємство витратило тільки в 2018 році більше 110 мільйонів гривень. Уявіть розмір податків , який отримала держава. І це тільки одне підприємство. Повірте, кожне наступне, яке я переглядала, мало не менш вражаючі показники. 

Виходить, Порошенку вдалось створити десятки підприємств, які навіть без його управління продовжують працювати на економіку країни. В той же час, Зеленський, будучи фактичним власником і контролером перелічених вище в статті компаній,  під час війни України з агресором, зробив усе, щоб позбавити державу реальних податкових надходжень від свого бізнесу. Саме ці роки він обрав для примноження особистого капіталу, піару себе-Голобородька та інформаційної дискредитації головнокомандуючого воюючої країни. Я далека від ідеалізації Порошенка, але з урахуванням викладеної інформації саме до Володимира Зеленського у мене найбільше запитань. Можливо, тепер вони з’являться й у компетентних органів.  Дуже хочу побачити, чи відповідають сплачені Зеленськими за час війни податки в бюджет України сумам «зароблених» активів.  

Щоб бути гетьманом , треба бути державником і в часи тяжких випробовувань для країни йти на жертви й усього себе присвячувати служінню народу. Це були найтяжчі 5 років для сучасної України. І про свої пріоритети в ці часи Зеленський гучно заявив нам своєю декларацією про доходи.

Не бути Володимиру гетьманом.  А для нас, громадянського суспільства,  це чіткий сигнал, що все залишається в руках і волі пасіонаріїв. Влада приходить і змінюється, але важливо не втратити орієнтири й цінності,  здобуті важкою ціною. Треба бути й надалі готовими до викликів, й тримати удар. Головне , не забувати, Україна – понад усе.

 

В звя'зку з незаконним блокуванням сайту для деяких провайдерів, яке ініціював прокурор Козуб Олександр та суддя Сергій Вовк, підписуйтесь на наш телеграм канал Enigma та сторінку у Facebook

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma