Enigma Enigma

Володимир Селезньов

2019-07-02 08:09:37 eye-2 4585   — comment 18

Хто винен у реванші проросійських сил?

Сьогодні представники попередньої влади та їхні прихильники у весь голос волають: «Рятуйте! В Україні відбувається реванш проросійських сил!». І звинувачують у цьому, звичайно ж Зеленського та його виборців.

І дійсно, повернення в Україну Портнова, дозвіл Клюєву балотуватися у Верховну Раду, організований похід до парламенту колишніх регіоналів на чолі з Медведчуком, все це лякає і змушує бути напоготові. Замість того, щоб сидіти по тюрмах, вони спокійненько займаються політичною діяльністю, причому явно антиукраїнською.

От тільки хто насправді винен у тому, що гідра проросійської п’ятої колони зараз знову підняла голову? Хіба не Порошенко був президентом п’ять років і мав більшість у Верховній Раді?

А тепер поміркуймо, які законні підстави є для кримінального чи хоча б адміністративного переслідування колишніх регіоналів на кшталт одіозних Портнова чи Клюєва? Та ніяких. У в’язниці опинився один лише Єфремов. А в цілому в Україні повністю відсутня будь-яка відповідальність для поплічників Януковоча.

А що завадило п’ятому президенту, маючи право законодавчої ініціативи і більшість у парламенті, прийняти Закон про заборону колишнім регіоналам вести політичну діяльність, як відверто проросійській силі під час війни з Росією? А ще Закон про заборону і відповідальність за проросійську пропаганду і агітацію. Скажете, недемократично, Європа не зрозуміє. Але ж у нас війна. Це питання національної безпеки. От піде Росія з Донбасу, поверне Крим, тоді й ідіть у політику і пропагуйте мир та дружбу з північним сусідом скільки захочете.

Або що заважало колишній владі прийняти Закон, яким ввести сувору кримінальну відповідальність за сепаратизм і колабораціонізм з окупаційними російськими властями? Можливо тоді б Штепа не опинилася на волі, а кернеси з трухановими склали б їй компанію.

Та що там сепаратисти і колаборанти. За п’ять років президентства Порошенка і прокурорства Луценка так ніхто й не був покараний за вбивства майданівців. Натомість фізично знищувались патріоти, як от Сашко Білий, Лісник, Ендрю, або ж їх запроторювали за грати, як бійців «Торнадо» чи «Правого сектору».

Повністю було провалено Закон про люстрацію. Мабуть половина суддівських кадрів ще з часів Януковоча, в тому числі й ті, що незаконно засуджували майданівців і звільняли корупціонерів, залишились на посадах. Так само чимало колишніх ментів, серед яких і беркутівці, продовжують працювати в нібито «оновленій» поліції, періодично підстрелюючи громадян, у тому числі й дітей.

Вже тріщить по швах Закон про декомунізацію. Що заважало парламенту прийняти такий закон, який би не дозволяв жодних лазівок, різночитань чи юридичних казусів? https://enigma.ua/articles/chomu-v-ukraini-zagalmuvav-protses-dekomunizatsii

Сьогодні Парубій лементує, про те що до Верховної Ради проходить проросійська п’ята колона. А що завадило йому сприяти прийняттю Закону про скасування депутатської недоторканості? Чому фактично було провалено Закон про незаконне збагачення?

Можливо саме всі перелічені закони й стали б тим запобіжником, який би не дозволив відбутися проросійському реваншу та потрапити до парламенту колишнім регіоналам.

За попередні п’ять років було багато чого зроблено: зміцнення армії, отримання томосу, прийняття нового закону про мову тощо. Але всі ці надбання виявилися ненадійними і незахищеними. Більше того, майже всі вони були скомпрометовані: в армії «свинарчуками» скандалами про розкрадання, в релігійному житті конфліктом між патріархом Філаретом і митрополитом Епіфанієм, у мовно-культурній сфері повною безвідповідальністю за порушення мовного закону та паплюження української мови. Навіть на Енігмі й досі більшість дописувачів так і залишаються російськомовними, для них Закон не діє.

Отже не варто будувати замки на піску. Перш за все треба зробити міцний і надійний фундамент, на якому й постане майбутня будівля. На жаль попередній президент так і не зумів його заложити, хоча й робив певні кроки. Та їх виявилось недостатньо. Нинішня спроба реваншу проросійських сил – це наслідок діяльності, а точніше бездіяльності попередньої влади – Порошенка, Парубія, Гройсмана, Авакова та інших.

Але реванш не пройде, бо це справа не лише політиків і можновладців, а й нас з вами.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma