Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-09-30 07:23:04 eye-2 4181   — comment 0

Кого ловив Нобелівський комітет?

А ви знаєте, кого ще світ ловив, але не спіймав? Мається на увазі, крім Сковороди.

І хоч, представляючи цю книжку, варто згадати, що Нобелівську премію її авторові присудили не за неї, проте тамтешньому комітету клопоту все одно було завдано чимало. Секретар автора, відповідаючи на дзвінок з радісною новиною, заявив, що пани, мовляв, відпочивають. Утім, ані після сну, ані пізніше наш герой так і не зголосився до комітету Нобеля. Світ ловив його та не спіймав, і про це, до речі, чимало у постмодерністському романі "Тарантул" Боба Ділана - рок-легенди і гуру багатьох поколінь – про якого Тарас Чорновіл свого часу у прямому ефірі Еспресо TV зауважив, що той, як і значна частина єврейських письменників-нобелівських лауреатів, має українське коріння. "Але чомусь ніхто не згадує, що вони родом з України. Ще один українець став нобелівським лауреатом!" - заявив Чорновіл, коли Ділан, нагадаємо, таки отримав нагороду (але не за цю книжку).

Хай там як, але експериментальний роман "Тарантул" був створений 24-річним автором під впливом відомого бітника Джека Керуака. Написаний 1966 року, він надійшов у продаж у жовтні 1971-го, оскільки тоді автор потрапив у мотоциклетну аварію, замовкнувши на довгий час. Безладний набір слів, гра смислів і калейдоскоп нібито випадкових фраз, на думку критиків, нагадував "потік свідомості" в стилі Джеймса Джойса. Хоча, мова в даному випадку про техніку "нарізки", яку практикували представники тогочасного біт-покоління в літературі, а також "автоматичне письмо" сюрреалістів. Божевільний, трагічний роман про хаос життя – справжня пам'ятка епохи "експериментального" нігілізму.

"Фрагментарна історія, де лише найуважніші й найвідданіші відшукають сюжет і глибини ліро-епічних смислів, - підтверджують видавці. - Хоч насправді - це тарантела гітариста, який всіма вісьмома кінцівками витанцьовує на друкарській машинці, намагаючись ословити наш складний світ, дати йому ритм, голос і мелодію".

 

Боб Ділан. Тарантул. – К.: Темпора, 2024

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma