Enigma Enigma

Alex Noyt (Oleksandr Maliuchenko)

2021-05-04 14:44:21 eye-2 3576   — comment 0

Компанія з Данії в обхід санкцій поставила окупантам у Крим надпотужні насоси для води

Черговий скандал з компанією з Європи, данською Grundfos, що поставила окупантам сім насосів CR 185-8 A-F-A-V-HQQV - новітній і найпотужнішою моделлю в лінійці Grundfos. 

Завдяки чому, окупанти змогли збільшити постачання води з Бештерек-Зуйського водозабору до Сімферополю. 

Ці насоси, згідно технічної специфікації, обладнані двигунами Siemens. В офіційній відповіді на запит про двигуни в Siemens підкреслили, що очікують від партнерів дотримання всіх норм європейського законодавства, в тому числі не постачати обладнання в Крим. Як показав аналіз даних російської митниці, доступних через сервіс ImportGenius, ексклюзивним імпортером обладнання Grundfos в Росії є дочірня компанія данського концерну - "Грундфос Істра". У цій компанії не відповіли на питання, чи знали вони про плановані поставках до Криму. Штаб-квартира Grundfos в Данії теж робить вигляд, що нічого не знала про велике замовлення надсучасних моделей насосів у країну, яка є окупантом та плює на всі норми міжнародного права.

Німецький експерт з проблем водозабезпечення у різних регіонів планети Зігфрід Гендріс вказує, що специфіка встановлених насосів не відповідає поставленим завданням - вони занадто потужні з точки зору дальності транспортування води, але не пропускають так багато води, як потрібно.

"20 кілометрів по рівній поверхні в сусідній Сімферополь - це ніщо для таких насосів. З такою потужністю насосів можна воду через гори качати. ​​У той же час їх пропускна здатність нижче, ніж заявлені обсяги постачання води", - констатує фахівець.

За словами Гендріса, або підрядники купили не те, що потрібно, або замовник приховує істинне призначення води, тобто окупанти розказують, що поставили ці насоси для забезпечення водою звичайних мешканців Сімферополю, а насправді використовують потужності й для забезпечення окупаційних військових баз. Тобто данська компанія Grundfos продала агрегати в обхід санкцій для забезпечення нормального функціонування військових баз окупантів у Криму. До речі, представництво цієї компанії в Україні знаходиться на вулиці Московський у Києві, цікаве співпадіння.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma